Acaba la restauració de les pintures de l'església de Sant Miquel de Cruïlles

Són d'època romanicogòtica i del procés se n'ha fet un curt documental

Ricard Herrero, Àngel Planas (president i vicepresident del Consell Comarcal del Baix Empordà), Ferran Fanés (director de l'oficina de la Bisbal de Caixa de Catalunya), Imma Mogas (regidora de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní) i Daniel Punseti (àrea de Patrimoni Cultural i Cultura del Consell) van presentar ahir la restauració de les pintures, l'opuscle que ha editat el Consell i un curtmetratge documental en alta definició sobre el procés de restauració, realitzat per Videoplay Serveis i Vinagreta Comunicació.

El llenç de pintures que ha quedat al descobert, que no són figuratives i intenten representar carreus de marbre, atenent els criteris estilístics i els paral·lelismes localitzats, es podrien datar al segle XIII (1275-1300), i el referent més immediat i en una cronologia similar són les pintures que emmarquen la part superior de l'escena militar que hi ha al Saló del Tinell de Barcelona, i les que hi ha al palau dels arquebisbes de Narbona, tot i que són del segle XIV.

El procés de restauració el formen cinc etapes: l'eliminació de les capes de calç i de l'emblanquinat modern que s'han superposat a les pintures; la consolidació en profunditat dels buits que han quedat entre els paraments del mur i els morters mitjançant injeccions d'una barreja hidroalcohòlica i de morter hidràulic; l'aplicació d'una capa de resina a tall de protecció; l'aplicació de morter hidràulic en superfície per cobrir llacunes o zones on aquest ha caigut, i, finalment, una reintegració cromàtica de les llacunes detectades, mitjançant aquarel·les i la tècnica del puntillisme, de manera que es poden distingir les pintures originals de la part restaurada.

L'actuació, que tenia un pressupost de 19.000 euros, s'ha pogut fer gràcies a l'aportació de l'Obra Social de la Caixa de Catalunya. El curt documental està penjat al You Tube i també es podrà consultar al canal de vídeos Patrimoni.gencat, del Departament de Cultura de la Generalitat.

Àngel Planas va assenyalar durant l'acte que l'església de Sant Miquel era una «aposta estratègica» per al Consell Comarcal, i que en el futur caldria la redacció d'un pla estratègic que haurà d'incloure un pla director sobre el monument, per determinar-ne els usos i funcions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’ambaixador del doble exili a París

Barcelona
CULTURA

Santa Susanna consolida la programació de petit format amb el vuitè Micròmetre

Santa Susanna
RIPOLLÈS

Cinema Transhumant gira per cinc residències d’avis amb dues pel·lícules

RIPOLL
ÒPERA

El Liceu infla de romanticisme ‘top’ el tràgic destí d’‘Adriana Lecouvreur’

BARCELONA
Emili Bayo
Novel·lista

“Tota la novel·la és plena d’homenatges i referències culturals”

Barcelona
música

L’Estadi Olímpic inicia la temporada de grans concerts

Barcelona
música

Parellop obre amb ‘Una llum al camí’ una sèrie de singles que sortiran al llarg del 2024

girona
Cinema

CIMA i l’Eram projecten vuit curts amb perspectiva de gènere

Girona
música

‘Despechá’, de Rosalía, supera els mil milions d’escoltes a Spotify

Barcelona