Llibres

Rock & joves

Susana Monteagudo i Luis Demano presenten l’àlbum de gran format ‘Història il·lustrada del rock’

Explicar grans conceptes a nens, joves i públic adult a qui li agradi la informació amb càrrega visual, és una tasca que les editorials mantenen ben vigent. Un dels temes és la música, en sentit global, i també per parts, com ara la clàssica –amb la composició d’una orquestra simfònica– i, naturalment, el rock, les seves arrels i la seva evolució.

Hi ha molts exemples, com ara els dos volums de La pequeña historia de Roc, que el 2013 i per als nens a partir de 8 anys va publicar 66 rpm, escrit per Eduardo Izquierdo i Alfred Crespo i il·lustrat per Jordi del Río. El 2016, l’expert Jordi Sierra i Fabra va publicar a Siruela Historia del rock, un llibre recomanat per a més de 12 anys, amb unes magnífiques il·lustracions de Xavier Bartumeus. I per a una edat similar i lectors més grans fa poc més de sis mesos Lunwerg va publicar l’àlbum It’s only rock and roll. Una historia del rock ilustrada, escrit per Susana Monteagudo i il·lustrat per Marta Colomer, amb un estil senzill i una gama cromàtica limitada.

Susana Monteagudo repeteix ara la fórmula amb un àlbum similar, Història il·lustrada del rock, en aquesta ocasió publicat per Litera, editorial valenciana –de la petita localitat d’Albuixec–, il·lustrat per Luis Demano i traduït per Bel Olid.

Sempre resulta complicat, i per tant estimulant, fer un resum on hi ha implicats molts elements, moltíssims i, a més, tots amb la seva història. On es posen els límits? Quan es vol fer un àlbum de gran format com aquest, i eminentment visual, els textos han de ser pessics informatius i la tria estricta. Partint del gust personal, com ha fet la periodista musical Susana Monteagudo, a qui la maternitat ha empès a escriure el blog Críos&roll –adaptat al títol de l’article, perquè aquest és més un àlbum més per a joves que per a nens–, amb les il·lustracions de Demano, amb un concepte estètic similar al de Colomer.

El rock no va néixer un dia concret ni se’l va inventar una sola persona. Va sorgir als Estat Units de la combinació de diferents sons com ara el blues, el jazz, el country i el rhythm and blues. I per mostrar aquesta evolució es repassen els principals artistes dels anys 50, 60, 70, 80, 90 i els actuals, també els estils, les cançons i discos mítics, les bandes capdavanteres, les tribus urbanes relacionades, els festivals i discogràfiques, els morts famosos, els avenços tècnics i, entre altres aspectes, el paper de les dones. Tot de manera simple i directa. Com un apartat de xifres on es diu, per exemple, que de Yesterday se n’han fet 3.000 versions, i un desplegable final que mostra el recorregut estilístic en un sol gràfic.

Una síntesi efectiva per obrir debats i ànsies de coneixements. És a dir, una eina per posar en marxa la culturització dels fills.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen