Art

Donar-se temps dibuixant

L’artista retorna amb nou vigor al treball amb el llapis, que porta a l’extenuació en les últimes obres

rl dibuixant i escultor ceramista Javier Garcés (Saragossa, 1959) exposa fins al dia 28 d’aquest mes una selecció dels seus dibuixos al·lusius al treball de taller a l’Espai dels Amics del Museu d’Art de Girona, al carrer Ciutadans. Garcés, que ha treballat sobretot en l’escultura ceràmica amb efectes d’un realisme intens, ha tornat al dibuix en els darrers tres anys amb un vigor renovat i en mostra els resultats en aquesta petita mostra que és, segons assegura, una preparació del nou estil que despunta en el seu treball més recent i que presentarà a finals de gener al Museu Darder de Banyoles.

De moment, a l’Espai dels Amics de l’MD’A hi ha portat tres dibuixos datats de fa aproximadament una dècada que confronta amb d’altres de realitzats fa uns tres anys, quan va reprendre la fascinació pel traç, i alguns de més recents, tots “desproveïts de transcendències”, en què l’artista es mou “arran de terra” per representar la brutícia, les eines i el desordre del taller, incloses unes figures sense cap, només cos, “perquè en quedi només l’ànima”, afegeix Garcés. En tots ells s’hi manifesta la seva obsessió pel dibuix del natural, “el meu cavall de batalla”, diu, però més important i tot que el verisme o el detallisme descriptiu, allò que defineix el treball amb el llapis és “l’acumulació de temps” que queda dipositat en el paper. Cada marca porta adherida la paciència d’un recorregut, un plantejament conceptual que Garcés porta a l’extenuació en els seus dibuixos més recents. No haver de sotmetre’s al gust del mercat li ha permès lliurar-se a “una forma de dibuixar que se’n va sola”.

En aquest sentit, avança que l’exposició que portarà al Darder la forma una sola peça, El somni del taxidermista, de quatre metres quadrats i en la qual ha treballat set mesos. Segons explica l’artista, el dibuix va néixer d’un encàrrec per dissenyar el logotip d’un establiment de taxidèrmia de Cassà de la Selva, El Ciervo, on va descobrir un món inesperat. En les obres que presenta a Girona, es pot detectar aquest procés de canvi d’estil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen