Llibres

Crònica

lletres

“Us trobem a faltar”

“No volem sortir aviat de la presó, sinó sortir-ne amb dignitat”, va escriure Jordi Cuixart

La primera edició de la Nit de Santa Llúcia va tenir lloc el 1951 a Barcelona i va ser celebrada en la clandestinitat. Aquest any no és un acte clandestí, però no queda tan lluny d’aquell en la foscor del franquisme quan, per segon cop, no hi ha pogut ser present Jordi Cuixart, president de l’entitat organitzadora, Òmnium Cultural. Per això van ser constants les referències a la situació política del país i en especial dels presos, i les mostres de solidaritat verbals i en forma d’aplaudiments.

Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium, va començar a dir: “Amic Jordi Cuixart, sé que ara mateix ens veus des de la teva cel·la de Lledoners”, i no va poder continuar perquè tothom es va posar dret, clamant “llibertat, llibertat”. Finalment va poder continuar. “Aquesta nit és per a tu, Jordi, i per a tots els privats de llibertat. I avui, amb una forta abraçada per a Jordi Turull”, que recordem que està ingressat a la infermeria de la presó a causa de la seva feblesa després de 14 dies de vaga de fam, que també fan Jordi Sànchez, Josep Rull i Joaquim Forn. “T’estimem i et trobem tant a faltar... Avui farem que les teves paraules tornin a desbordar tots els murs”, hi va afegir Mauri. I es va llegir un text de Cuixart escrit des de la cel·la 63 de Lledoners: “El judici a la democràcia és una esmena irreversible al règim del 78. No ens defensarem, sinó que acusarem l’Estat espanyol de vulnerar drets humans. I no volem sortir aviat de la presó, sinó sortir-ne amb dignitat.”

Entre les desenes de personalitats presents no hi van faltar el president de la Generalitat, Quim Torra; el del Parlament, Roger Torrent; la consellera de Cultura, Laura Borràs; l’alcalde de Sabadell, Matias Serracant, i, naturalment, la companya de Cuixart, Txell Bonet.

L’espai triat per a l’acte va ser la Fira de Sabadell, una antiga nau industrial matisada en tons blaus. Aquest any a Sabadell perquè, com va explicar Mauri, “Sabadell està en les arrels de Carme Forcadell, Muriel Casals i Jordi Cuixart”.

El millor antídot contra el totalitarisme i la repressió era celebrar la vetllada amb la màxima normalitat, tot i la situació d’excepcionalitat. En aquest sentit, i fent una tria de frases dels premiats, es va poder escoltar i aplaudir: “La nostra trajectòria té a veure amb el compromís amb el país i amb la seva gent” (Jaume Roures), “Amb intel·ligència i constància, aconseguirem arribar on volem” (Tatxo Benet), “Són temps complicats; ens imposen unes emocions que no volíem tenir” (Víctor García Tur), “Els presoners som nosaltres i hem de sortir d’Espanya immediatament” (Jordi Cabré), “El dedico a Cuixart, hostatge segrestat per règim espanyol, i a tots els presos polítics catalans d’ara i d’abans, que ja n’hi havia” (Carles Rebassa, que va fer un discurs magnífic i abrandat en defensa de la llengua), i encara van parlar Mauri, Serracant, Torrent i Torra.

La paraula va ser la protagonista de la 68a Nit de Santa Llúcia. Durant la vetllada, presentada per Marta Càceres, entre premi i premi hi va haver lectures de textos d’autors sabadellencs, com ara Joan Oliver i Roc Casagran, i la intervenció de noms com ara el poeta Enric Casasses, Rosa Pou i David Menéndez. També van actuar el Cor dels Amics de l’Òpera de Sabadell. L’acte es va cloure amb una emotiva cantada d’Els segadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona