Cinema

‘Cold war’ es corona a Europa

El film de Pawel Pawlikowski s’endú cinc premis del Cinema Europeu en una gala celebrada a Sevilla

Ja va guanyar fa quatre anys amb Ida i ahir a la nit el cineasta polonès Pawel Pawlikowski va tornar a triomfar en els premis del Cinema Europeu amb Cold war, una història d’amor rodada en blanc i negre i ambientada durant la guerra freda que s’inspira en la relació dels seus propis pares. La pel·lícula ja li va valer el premi a la millor direcció del Festival de Canes, i ahir va sortir del Teatre de la Maestranza de Sevilla, on es va celebrar la cerimònia, amb els guardons a la millor pel·lícula europea, director, actriu (Joanna Kulig), guió i muntatge. Per fer el ple només li va faltar el de millor actor, que va anar a mans de Marcello Fonte per Dogman.

Pawlikowski competia amb quatre films excel·lents pel màxim guardó, els italians Lazzaro feliz, d’Alice Rohrwacher, i Dogman, de Matteo Garrone; la producció sueca Border, d’Ali Abbasi, i la belga Girl, de Lukas Dhont. El cineasta guanyador va dir que “tots aquests directors i pel·lícules fan el premi més especial”, i va destacar que “tots han fet pel·lícules sense buscar motius comercials, només per explicar les seves històries amb una veu molt particular”.

Kapuscinski animat

Un día más con vida, la pel·lícula sobre Ryszard Kapuscinski codirigida pel director navarrès Raúl de la Fuente i l’animador polonès Damian Nenow, es va endur el premi a la millor pel·lícula animada. Girl va guanyar el premi European Discovery; Bergman, su gran año, de Jane Magnusson, el de millor documental, i La muerte de Stalin, dirigida per Armando Iannucci, va rebre el premi a la millor comèdia europea del 2018. “Estimo Europa”, va dir Iannucci, primer britànic que pujava a l’escenari. En la mateixa línia, l’actor anglès Ralph Fiennes va apostar molt per Europa en “aquest moment crític” i Costa-Gavras va posar els premis com a exemple: “Podem ser de diferents països, sensibilitats i llengües, però així i tot seguir junts.” El director grec, Fiennes i Carmen Maura van rebre premis honorífics. “Per ser actriu no cal tenir un bon cos i ser prima, sinó creure en una mateixa”, va dir, emocionada, l’actriu de Mujeres al borde de un ataque de nervios, a què va fer referència Wim Wenders, president de l’Acadèmia del Cinema Europeu, en lliurar-li el premi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà
Crítica
música

Blau de Colònia

GIRONA
calonge

L’Orquestra Di-versiones encapçala el cartell del tercer OncoMusic Fest

calonge

Llum verda a la nova biblioteca central pendent de trobar el finançament de 13,9 milions

SANT CUGAT DEL VALLÈS