Art

Endreçant l’obra de Ramon Casas

Es crea una associació que vetllarà per la difusió de l’obra del pintor modernista i treu un catàleg temàtic

L’Estate de l’artista també concedirà certificats d’autenticitat de les obres

Per posar en ordre la gran producció que va fer Ramon Casas encara queda per fer. Se’n tenen identificades 3.200 de les 5.000 peces que podria haver produït el pintor modernista, segons calcula el galerista Gabriel Pinós impulsor de l’Estate Ramon Casas, entitat de nova creació que pretén organitzar activitats i iniciatives amb l’objectiu de fomentar i promocionar el coneixement de l’artista i la seva obra. En un futur es pretén crear un comitè d’especialistes amb el suport tècnic dels museus per autentificar obres “i així fer fora les falsificacions del mercat”.

El primer que s’ha endegat és la producció i edició del volum número u del catàleg complet de l’artista en què es documenten més de mil obres, moltes de les quals inèdites. A més de Pinós hi participen els especialistes Juan C. Bejarano, Emiliano Cano, Jordi Sánchez Ruiz, Santi Barjau, Vicente de la Fuente, Fàtima López i Sebastià Sánchez Sauleda.

Davant la possible incorporació de noves dades en un futur, Pinós ha apostat pel sistema d’agrupacions temàtiques, que permet la possibilitat de nous volums. En aquesta primera tramesa, en què s’han esmerçat els esforços de set anys, els blocs temàtics triats són: viatges (París); l’artista modern; l’il·lustrador d’apunts i ninots; Júlia Peraire, la seva musa i dona; el folklore espanyol, chulas, manolas i tauromàquia; la crònica històrica, social i familiar; la seva passió pels vehicles; la seva amistat amb l’empresari i col·leccionista estatunidenc Charles Deering; retratisme; cartellisme, i l’art popular, entre el qual hi ha les rajoles d’arts i oficis.

Entre les novetats que desvela aquest catàleg, i a tall de curiositat, s’ha esbrinat el model i la marca del famós tàndem d’Els Quatre Gats i a més s’han reunit la pràctica totalitat d’obres realitzades per Casas durant la seva estada a París amb motiu de l’Exposició Universal del 1900.

El catàleg es va presentar aquesta setmana a la galeria Gothsland, on es mostra una exposició de l’artista en què es pot veure un cotxe d’època com els que va conduir Casas, pioner de l’automobilisme a Catalunya i fundador del Club Automovilista de Barcelona, precursor del RACC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA