Música

Mor el compositor Joan Guinjoan als 87 anys

El músic de Riudoms va ser un figura clau de la música contemporània a Catalunya i un dels grans ambaixadors culturals del país

Deixa un catàleg de més de cent obres

El compositor, pianista i director d’orquestra català Joan Guinjoan, un dels principals referents de la creació musical contemporània al país, ha mort aquest dimarts als 87 anys, segons ha informat aquest dimecres a la matinada el departament de Cultura.

En un missatge a les xarxes socials, el govern destaca Guinjoan com una de les “figures clau de la creació musical a casa nostra” i també com “un dels nostres grans ambaixadors culturals arreu del món. “ Ens deixa un catàleg extens i polièdric que tenim el deure de continuar difonent”, afegeix .

Guinjoan va dirigir prestigioses orquestres arreu del món i deixa un catàleg de més de cent partitures. Al llarg de la seva trajectòria va rebre nombrosos premis de composició com el Reina Sofía; els Premis Nacionals de Música, tant de la Generalitat de Catalunya com del Ministeri de Cultura, o el Ciutat de Barcelona. També va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi i la Medalla d’Or al Mèrit en Belles Arts i fou nomenat Doctor Honoris Causa per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

Nascut el 28 de novembre de 1931 a Riudoms (Baix Camp), va estudiar composició i orquestració al conservatori del Liceu de Barcelona amb el mestre Cristòfor Taltabull. Més tard va marxar a París per formar-se com a pianista amb el professor Gentil a l’École Normale de Musique i també va estudiar composició i direcció d’orquestra a l’Schola Cantorum, sota la direcció de Pierre Wissmer.

A mitjan anys 50 va iniciar una breu però intensa carrera com a pianista amb concerts a diversos països europeus. El 1964 va entrar en contacte amb l’avantguarda musical francesa i es va dedicar de ple a la composició.

El 1965 va fundar, al costat del clarinetista Juli Panyella, l’agrupació Diabolus in Musica, amb l’objectiu de difondre la música contemporània.

El 1986 va crear el Centre de Documentació i Difusió de la Música Contemporània de Barcelona, que va dirigir fins a la seva jubilació. Des d’aquesta institució vinculada a l’Ajuntament de la capital catalana va desenvolupar diverses tasques organitzatives a la vida musical catalana.

Guinjoan va crear l’òpera Gaudí, acabada l’any 1993 i estrenada el 2004 al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, amb llibret de l’escriptor Josep M. Carandell Robusté.

D’ençà de 1991 era membre corresponent de la Reial Acadèmia Catalana de les Belles Arts de Sant Jordi, cobrint la vacant deixada per Frederic Mompou.

Dol a Riudoms

L’Ajuntament de Riudoms ha decretat dos dies de dol oficial per la mort de Guinjoan, fill il·lustre de la localitat, i ha col·locat les banderes a mig pal.

El consistori estudia la celebració d’un acte de reconeixement i record del músic.

L’Ajuntament destaca que Riudoms sempre va estar molt present a l’obra del músic, que va mantenir viu el seu lligam amb el seu poble natal. Guinjoan va assistir tots els anys –excepte el 2018– a l’acte de lliurament de les orles de l’Institut d’Educació Secundària del municipi, que porta el seu nom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA