Música

Crònica

música

Moncho, gratitud eterna

El destí ha volgut que Ramon Calabuch i Batista, Moncho, ja no fos aquí per gaudir de l’homenatge que, després de mesos gestant-se, se li va brindar finalment, amb entrades exhaurides, dilluns a l’Auditori de Barcelona. Va quedar ben clar, tanmateix, que els seus boleros –i la seva bonhomia, ja que no van ser pocs els que, en l’homenatge, van ressaltar que Moncho, mort el 28 de desembre passat, era fins i tot millor persona que artista– perdurarà llargament en el record d’amics, família i seguidors.

Van començar Sabor de Gràcia, admetent viure un dia trist al mateix temps que alegre i recuperant, segons va recordar el seu líder, Sicus Carbonell, una de les poques cançons que “el Tete Moncho” va escriure: Finestra. Antonio Carmona, a continuació, va definir-lo, ras i curt, com el “millor cantant de boleros que hi hagi hagut mai” i Lolita, amb qui Moncho havia compartit la nit de Nadal de fa dos anys, va declarar-se “molt catalana” per part de pare i va recordar com aquest últim i Moncho la van ensenyar a cantar boleros de petita. L’andalusa Tamara, molt emocionada durant tota la nit, va definir-lo com “un home fascinant”, mentre que Dyango, un altre “amic de l’anima”, va definir-lo com “el gitano del bolero” abans d’emocionar tothom cantant La mare amb l’únic acompanyament del piano d’Antoni Olaf Sabater. Pau Donés, aquesta vegada amb el piano de Kitflus, va cantar El lado loscuro i La flaca i una part important de la família Calabuch va encendre l’Auditori amb una versió rumbera de Rosó. Ja en el tram final, el concert va pujar uns quants graus de temperatura amb les compareixences a l’escenari de Miguel Poveda (que va recordar, en català, com escoltava Moncho de petit amb la seva mare) i Joan Manuel Serrat. La seva interpretació conjunta d’El meu carrer va ser un dels grans moments d’un homenatge de dues hores i mitja que va acabar amb Serrat cantant Cançó de bressol i Mediterráneo i tots els músics a l’escenari mostrant amb Toda una vida la seva gratitud. Els diners recollits en l’homenatge es destinaran a la col·locació d’una figura escultòrica a l’entorn de la plaça del Raspall, així com a altres actes en memòria seva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda