Arts escèniques

Un cant de celebració

El Cor Gospel Girona celebrarà un concert commemoratiu del seu 15è aniversari amb una missa de Robert Ray i temes del seu repertori, el 17 de maig a l’Auditori

El Cor Gospel Girona celebra quinze anys de la formació i no hi ha millor manera de fer-ho que actuant a l’ Auditori de Girona amb un gran concert que tindrà com a principal atractiu la interpretació d’una missa gòspel, a més de temes del seu repertori. La cita és el divendres 17 de maig, a dos quarts de nou del vespre.

El cor interpretarà al llarg d’una primera part la Gospel Mass, una composició del nord-americà Robert Ray (1946) que s’estructura amb el tradicional Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus i Agnus Dei, així com un al·leluia abans de l’evangeli. Com destaca el director del cor, Xavier Thió, la peculiaritat d’aquesta obra “ambiciosa i complexa” és que està composta per un compositor afroamericà catòlic. “Per tant, d’alguna forma aquesta peça esdevé un pont cultural entre els espirituals de tradició protestant o evangèlica i la tradició catòlica, més arrelada a casa nostra”, afirma Thió. La Gospel Mass de Ray ha esdevingut amb el temps un estàndard del repertori coral i és cantada tant a les esglésies com a les sales de concerts per cors de tot el món i, en aquest cas pel Cor Gospel Girona, per primera vegada en la seva llarga trajectòria.

Ja en una segona part, el cor oferirà una mirada històrica i tot repassant alguns dels temes més habituals del seu repertori, un tast del qual ja es podrà escoltar al proper concert de caràcter solidari que la formació oferirà el 17 de març al Teatre de Salt. Sense tenir-lo encara lligat, Xavier Thió avança que no hi faltarà, ben segur, la versió de l’Oh Happy Day, per tancar el concert.

Un concert que comptarà amb l’actuació destacada dels solistes Daniel Sánchez i Judit Ripoll, a més de David Poblete al teclat i Quim Prat a la bateria; als quals se’ls afegiran un bateria, un baix i un segon teclat (orgue).

Crida als excantaires

Els assajos fa temps que han començat i els noranta cantaires que componen el cor practiquen cada dijous –i alguns, per seccions, el dimarts també– al local cedit per l’Ajuntament de Vilablareix. Un grup que es veurà ampliat, perquè per a aquest concert commemoratiu s’ha fet una crida als antics components per tal que intervinguin en diferents peces. “Hem pogut contactar amb uns 130 excantaires, però no estem segurs d’haver-ho fet amb tothom i aquests estan responent amb molta il·lusió”, explica Thió.

El Cor Gospel Girona generalment està integrat per una vuitantena de cantaires de mitjana “però sempre hi ha demanda per entrar, sobretot després de les actuacions”, afegeix el seu director. Thió, que fa cinc anys que n’és el director i compta amb una àmplia experiència dirigint corals i altres formacions, destaca que, a diferència d’altres cors, aquest té una tercera part de veus masculines, un “èxit” per tal d’equilibrar timbres i tons, remarca.

“No fem proves de veu per entrar, perquè entenc que l’esperit del gòspel va néixer originalment com una comunitat religiosa oberta que es congregava a l’església a cantar. En el nostre cas, una comunitat de veus gironina.”

La història del Cor Gospel Girona va començar l’octubre del 2004 arran de la visita del Central Choir de Charlotte (EUA) a la ciutat, on un centenar de persones després d’assistir als concerts van decidir formar el cor aleshores dit Kérigma, dirigit aleshores per Albert Salomone i Graciela Menzano. Des de fa cinc anys, el cor està dirigit per Xavier Thió, professional de la música i del teatre i gran coneixedor del gènere.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen