Patrimoni

L’Ajuntament de Roses compra la casa Rahola Berga

L’edifici, situat a primera línia de mar, es convertirà en el nou arxiu municipal

L’immoble està classificat com a BCIL

L’Ajuntament de Roses ha firmat aquest mes de febrer l’adquisició de la casa Rahola Berga, un edifici singular situat a primera línia de mar de la població, amb la intenció de traslladar-hi –un cop estigui adequat– la nova seu de l’arxiu municipal. La compra ha estat tancada per un import de 848.558 euros. “Roses passa a ser propietària d’un edifici important, catalogat, que augmenta la riquesa i el patrimoni de l’Ajuntament”, diu l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan. L’estiu del 2018 ja s’havia aprovat per ple una reserva de fons per a aquesta adquisició que ara finalment s’ha concretat.

Inversió sostenible

L’import dedicat a la compra procedeix del romanent de tresoreria municipal; la normativa estatal permet aquestes operacions amb la condició que aquests fons es dediquin a inversions sostenibles i per a adquisicions d’un bé municipal. En aquest cas, Mindan defensa que la casa passi a ser un espai d’ús públic, perquè “la gent hi entri i pugui gaudir d’aquest edifici”.

Uns informes previs de l’arxiver i l’arquitecte municipal avalen el projecte, un cop realitzades les necessàries obres de rehabilitació interior. Les dimensions de la finca permeten situar-hi totes les dependències de l’AMR, amb una previsió de creixement quantificat entre els 50 i 75 anys; això permetrà aconseguir més espai i capacitat, es disposarà d’un lloc reservat a l’ingrés de nova documentació, es podrà disposar d’espais de treball per a la classificació, actualment inexistent, i sales per a les col·leccions especials (fotografia, pel·lícula, gravats, cartellisme, etc.), a més de les zones públiques de consulta.

L’edifici també té un pati que podria adaptar-se per a algun tipus de construcció annexa. El trasllat no serà immediat, ja que es preveuen obres i tràmits importants; amb tot, l’alcaldessa confia que els treballs es podran fer per fases i que el projecte es pugui afrontar en els propers exercicis.

LA XIFRA

848.558
euros.
És el preu que pagarà l’Ajuntament per adquirir aquest edifici classificat com a bé cultural d’interès local.

L’eixample rosinc de final del segle XIX

L’immoble el va fer construir l’any 1900 Josep Rahola Berga (Roses, 27/4/1856 - Roses, 30/9/1923), comerciant, consignatari marítim i futur alcalde de Roses (1907-1912). La casa va ser dissenyada i edificada pel mestre d’obres Joan Marés i Marés seguint la moda de l’època. Totes les obertures estan decorades amb motius florals emmarcades per petites circumferències concèntriques. Al primer pis estan coronades amb unes palmetes. A la part superior hi ha una cornisa decorada amb permòdols i, als seus extrems, caps de lleó. Avui és una de les poques cases que es conserven de l’eixample rosinc que a finals del segle XIX es va construir a primera línia de mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona