Música

Mor als 89 anys André Previn

Guanyador de quatre Oscar, el compositor de ‘My fair lady’ va brillar també en la música clàssica i el jazz

El compositor i director d’orquestra André Previn, guanyador de l’Oscar per pel·lícules com My fair lady o Irma, la douce, va morir ahir a Nova York a l’edat de 89 anys, segons va confirmar a diferents mitjans la seva mànager, Linda Petrikova. Previn, que era també un prestigiós pianista de jazz i va ser director titular de l’Orquestra Simfònica de Londres, va morir a la seva residència de Manhattan ahir al matí. No es va fer pública la causa de la mort.

En una època en què els Oscar a la millor banda sonora eren sovint per a pel·lícules del gènere musical, André Previn va aixecar l’estatueta per dos títols del gènere: Gigí (1958), dirigida per Vincente Minnelli i protagonitzada per Leslie Caron i Maurice Chevalier, i Porgy y Bess (1959), amb Sidney Poitier. Dues bandes sonores més el van fer guanyar la preuada estatueta: Irma, la douce (1963), dirigida per Billy Wilder i protagonitzada per Jack Lemmon i Shirley MacLaine, i My fair lady (1964), un dels papers més emblemàtics d’Audrey Hepburn, sota la direcció de George Cukor.

Llarga filmografia

Són els seus treballs més coneguts al cinema, però en la seva filmografia hi ha registrades 72 bandes sonores i creacions musicals i arranjaments per a 44 títols més. A més, manté el rècord d’haver rebut el major nombre de nominacions als Oscar en un mateix any, quan el 1961 es va destacar el seu treball musical a El fuego y la palabra i Suena el teléfono, i la seva cançó Faraway part of town, de la comèdia de George Sidney Pepe.

Malgrat la seva lucrativa carrera professional a Hollywood i la fama que hi va guanyar, va preferir amb els anys dedicar-se a la seva passió pel jazz, el piano i la música clàssica, que el va portar a ser un destacat director de l’Orquestra Simfònica de Londres, institució que ahir va emetre un comunicat en què expressava que se sentien “profundament entristits”. La directora, Kathryn McDowell, va destacar la seva capacitat d’arribar a nous sectors del públic a través de la televisió.

El talent de Previn va fer que se’l considerés un dels millors i més complets músics del segle XX, i va actuar al costat d’estrelles del jazz com Ella Fitzgerald, a més de compondre musicals, peces d’orquestra, dues òperes i diversos concerts per a la seva cinquena i última dona, la violinista Anne-Sophie Mutter.

Fugint dels nazis

Nascut el 1929 a Alemanya, Previn va ingressar al Conservatori de Berlín als sis anys, després que els seus pares s’adonessin del seu gran talent. La seva família va fugir del règim nazi: van passar un temps a París, on va estudiar música el 1938, i després a Los Angeles, on Previn es va convertir en ciutadà nord-americà el 1943.

Previn es va casar cinc vegades. La seva tercera dona va ser Mia Farrow, amb qui va tenir tres fills i en van adoptar tres més, una de les quals, Soon-Yi Previn, acabaria tenint una relació amb Woody Allen, amb qui va estar casada també l’actriu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA