Editen dos volums amb informació dels 116 museus i equipaments patrimonials de la demarcació

El primer es dedica al Camp de Tarragona i el segon, a l'oferta museística de l'Ebre

Es tracta de dues publicacions pioneres, ja que apleguen en dos volums, un per cada territori, l'oferta de museus i altres equipaments culturals de la demarcació. Recullen informació de 116 equipaments públics i privats de les deu comarques relacionats amb els camps de l'artesania, els oficis, la pintura, l'escultura, l'arqueologia, les restes històriques, la cultura del vi, la batalla de l'Ebre i la natura, entre altres àmbits.

El president de la Diputació, Josep Poblet, va destacar que els dos llibres reflecteixen la quantitat, varietat i nivell dels museus: «En el conjunt de Catalunya, el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre és un dels àmbits territorials amb més pes pel que fa a riquesa patrimonial.» Durant la presentació dels llibres, el vicepresident de la Diputació, Albert Vallvé, va recalcar que aquests llibres esdevenen unes guies pràctiques per conèixer el territori a través dels seus museus i altres equipaments culturals. En aquest mateix sentit, el representants de l'Associació de Museòlegs de Catalunya a la demarcació de Tarragona, Jaume Massó, va assenyalar que la publicació també es podrà consultar per internet.

Dels llibres, se n'ha fet un tiratge de 2.000 exemplars, que es distribuiran gratuïtament a biblioteques, museus, ajuntaments i centres escolars. Paral·lelament, es preveu editar una sèrie de postals dedicades a cada museu.

El Camp de Tarragona

El primer volum recorre les comarques de l'Alt i Baix Camp, el Baix Penedès, la Conca de Barberà, el Priorat i el Tarragonès, seguint un recorregut que reuneix 74 centres d'interès repartits en 31 localitats d'aquest espai geogràfic. L'inici del volum resumeix els principals aspectes de la ruta artística, seguint el fil cronològic de la història, des de les restes de l'art megalític de Botarell i Querol fins la recerca de la imatge que es fa actualment al centre Mas Iglesias de Reus, un esbós de les manifestacions culturals del territori que no oblida el patrimoni dels monestirs de Poblet i Santes Creus, el llegat del pintor montblanquí Palau Ferré i les obres de Julio Antonio al Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona. En aquest capítol també s'inclou el grup de museus dedicats al patrimoni etnològic i al treball de la terra, que també tenen una presència important.

Les Terres de l'Ebre

El segon volum es dedica a les Terres de l'Ebre i el seu patrimoni. El llibre proposa una ruta per les comarques del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta que enllaça 42 punts culturals situats en un total de 28 municipis. El patrimoni natural i les característiques especials de l'entorn –junt amb la cultura fluvial i la navegació– acaparen l'atenció de molts dels museus i centres d'interpretació que es troben situats en aquesta àrea de gran interès paisatgístic, on destaquen el Parc Natural del Delta de l'Ebre i el dels Ports. Completen l'oferta cultural de la zona aquells espais que es dediquen a la Guerra Civil, l'agricultura, la gastronomia, els oficis i l'artesania.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
música

El Jazz omple el Passeig de Gràcia

barcelona
crónica

Oques Grasses en salsa dolça

GIRONA

El manifest d’Agitart centra el Dia Internacional de la Dansa

girona
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona