Llibres

Primavera ennegrida

La proliferació de festivals literaris dedicats al gènere negre i policíac abasta tots els punts cardinals del país, de Lloret de Mar a l’Espluga de Francolí i Lleida

L’augment de producció, i en part de consum, de novel·la negra afavoreix els festivals

L’enyorat llibreter i activista cultural Paco Camarasa va posar en marxa BCNegra el 2005, inspirant-se en models com la Semana Negra de Gijón, que ja ha celebrat més de trenta edicions i, entre d’altres, el Quais du Polar, que té lloc a Lió.

De mica en mica, seguint un camí paral·lel a l’augment d’autors i de publicacions de novel·la negra i policíaca, i també de lectors fans del gènere, els festivals han anat apareixent a tot Catalunya. I a l’Estat espanyol: a més de Gijón, Salamanca, Pamplona, Getafe, València, Baztan, Tenerife...

Com és lògic, els primers passos els fan de manera humil i discreta, amb molta feina i embranzida per part dels organitzadors i, després, la majoria s’han anat consolidant. Cadascun posant l’accent allà on convé (només per a autors catalans o de tot arreu, afegint-hi cinema, teatre, música...), però en general amb una base de presentacions, tertúlies, conferències, homenatges, lectures, rutes...

A Barcelona, a més de BCNegra, un altre dels sonats és Tiana Negra i, més recentment, altres com Vilassar de Noir, Cubelles Noir, Esparreguera Negra... Passat Sant Jordi vinent havia de celebrar-se la primera edició de BADalona Noir, a través de l’escriptor argentí Ernesto Mallo, creador del BAN, el prestigiós festival del gènere que té lloc a Buenos Aires. Problemes burocràtics i de pressupost amb l’Ajuntament de Badalona han obligat a ajornar-ho. Llàstima, perquè la programació feia bona pinta.

El Vi Fa Sang, a Tarragona

Divendres, dissabte i diumenge vinents té lloc el festival El Vi Fa Sang, a l’Espluga de Francolí, a Tarragona. Aquest certamen, subtitulat Festival Internacional de Novel·la Criminal en Català, arriba a la cinquena edició i té de característica el maridatge, podríem dir, amb el vi de la Conca de Barberà, a més de l’agermanament amb el Museu de la Vida Rural. Ha estat comissariat per l’escriptor Salvador Balcells (un dels impulsors inicials) i, en les darreres edicions, també per Margarida Aritzeta (que presenta l’obra Rapsòdia per a un mort).

Andreu Martín, autor incombustible que també participa a Lloret Negre, presentarà a El Vi Fa Sang la novel·la Tothom et recordarà i el projecte Biblioteca Andreu Martín, d’Editorial Efadós.

La temàtica d’aquesta edició és Novel·la criminal i baixos fons i, entre les moltes activitats inclourà al llarg de gairebé tres dies i de les desenes d’autors i d’editors que parlaran de les seves novetats, cal destacar els tres premis que es lliuraran dissabte al vespre: el Premi Nacional a Ferran Torrent, l’Internacional a Jean Claude Izzo (in memoriam) i l’honorífic al fins fa poc bibliotecari i expert del gènere Jordi Canal i Artigas. Tota la informació a https://elvifasang2019.wordpress. com.

A Girona, Lloret Negre

Els dies 12, 13 i 14 d’abril tindrà lloc la segona edició de Lloret Negre, a Lloret de Mar, comissariat per l’escriptora Angelique Pfitzner. Aquest festival de la Costa Brava aporta una relació estreta amb la gastronomia i el paisatge de la zona i aposta més per tocar temes relacionats amb el gènere i no tant per la presentació de novetats.

Així, una de les xerrades destacades tindrà lloc el dissabte 13 a migdia: Medicina forense, amb el metge forense Narcís Bardalet; la periodista de successos d’El Punt Avui, Tura Soler (recentment guardonada amb el premi Rahola pel seu seguiment del cas de Susqueda), i l’escriptor José Vaccaro.

A més de música en directe, poesia i cinema, hi haurà una ruta pel Lloret criminal guiada per l’inspector en cap de la policia local, Joaquín Martín. Tota la informació a www.lloretnegre. com.

Per Lleida passa el Segre

No fa ni un mes de la celebració de la tercera edició de Les Borges Negres, comissariada per Ramona Soler, però a Lleida també es fa El Segre de Negre i la 4a edició tindrà lloc entre el 31 de maig i l’1 de juny.

L’edició d’enguany té una novetat que es desmarca de la resta de festivals: el primer seminari intensiu de novel·la negra, una proposta pionera per a tothom que vulgui iniciar-se o perfeccionar l’escriptura en aquest gènere. Tindrà lloc en el marc dels festivals de novel·la negra que se celebren arreu del territori català, amb el tret de sortida a Lleida.

El seminari el coordina l’escriptor i periodista Sebastià Bennasar, especialista en literatura i gènere negre. A més, aquesta primera edició inclourà un reclam internacional i de molta qualitat, la participació de l’escriptor grec Petros Markaris (que rebrà el premi a la trajectòria literària,  un guardó de nova creació que s’entregarà durant El Segre de Negre), conegut per les seves novel·les policíaques protagonitzades pel comissari Kostas Jaritos. A més de Markaris i Benassar, també impartiran classes la novel·lista barcelonina Susan Hernández i l’autor lleidatà Emili Bayo. Tota la informació sobre el festival i el seminari a www.elsegredenegre.cat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

La cantant kurda Aynur Dogan encapçala el FIMPT de Vilanova i la Geltrú

vilanova i la geltrú
MÚSICA

La periodista empordanesa Georgina Arnau debuta en la música com Genna amb ‘El pacte’

castelló d'E.
art

El ‘Bestiari’ de Carlos Casas porta a Venècia sons i imatges d’onze parcs naturals catalans

venècia
Crítica

Quant n’hem d’aprendre!

música

Cala Vento guanya amb ‘Casa Linda’ els Premis Min al millor disc de rock i al millor disc de l’any

torroella / figueres
guardó

Raimon rebrà el Premi Prat de la Riba 2024 de l'IEC la diada de Sant Jordi

barcelona
Cultura

Mor Feliu Trujillo, prestigiós ceramista artístic d’Esparreguera

TEATRE

Gorina trasllada a ‘Ifigènia’ el dolor de totes les dones sacrificades

BARCELONA

El festival Flors i Violes espera batre rècords de públic

palafrugell