Patrimoni

El niu del Dalí més jove

L’Ajuntament de Figueres s’assegura el finançament necessari per afrontar la rehabilitació de la casa natal del pintor de forma integral i abans de final del 2021

El cost total de la rehabilitació de l’edifici del carrer Monturiol de Figueres és de 2.511.518 euros

La rehabilitació de la casa natal de Salvador Dalí, al carrer Narcís Monturiol de Figueres, ja té finançament per a les dues fases, i l’Ajuntament de Figueres podrà afrontar en els pròxims mesos la reforma completa, amb vista a tenir-la acabada a final de l’any 2021. Quan faltaven setmanes per iniciar-se les obres de la primera fase, Figueres ha rebut la confirmació que disposarà d’1.378.164 euros més per completar l’obra provinents dels fons Feder.

Les obres de la primera fase podrien començar a final d’aquest mes si avui es completa el procés de licitació dels treballs tal com està previst. Quan el procés es tanqui se sabrà quin és el cost real. Es pagarà amb diners de la Diputació de Girona (250.000) i del Ministeri de Cultura (250.000 més) i també de l’Ajuntament. Per a la segona fase, Figueres comptava fins ara només amb la subvenció de la Diputació (250.000, l’any 2020). Ara amb l’1,4 milions dels fons Feder es completa el finançament. El cost total de la rehabilitació és de 2.511.518 euros.

En la primera fase es preveu fer un reforç estructural de tot l’edifici, s’habilitarà i reformarà l’entrada, l’escala fins a l’entresol, es reformaran serveis bàsics, fusteria exterior, tancaments, terrassa i paviments, i també es tiraran a terra parets i envans previstos en el projecte global. En general, s’enderrocaran envans en la majoria de pisos exceptuant al pis natal de Dalí, que es preveu conservar-lo molt igual en l’actual distribució. En la segona, la resta, interiors. Entre d’altres reformes es recondicionarà l’accés a la casa natal per l’entresol de l’edifici amb accés al carrer Monturiol, un habitatge al qual ara es pot accedir des del carrer Caamaño.

Un cop encarrilada aquesta rehabilitació ja es treballa en l’adquisició de tres pisos més, en un edifici a la plaça de la Palmera on Dalí va viure part de la seva joventut. Des de fa uns mesos es tramita l’adquisició d’un dels tres. La casa natal i l’habitatge del Dalí jove es vol que passin a formar part de l’interès dels visitants del Teatre Museu. L’alcalde Masquef indicava que aquest esforç “complementari” és ara ben vist per la Fundació Gala Dalí.

La casa natal de Dalí és municipal des de fa 25 anys, i finalment ara es pot rehabilitar per convertir la zona “en un pol d’atracció turística”. La novetat és que ara es podran afrontar les obres de manera integral, fet que obligarà a recompondre el calendari d’obres previst. Això sí, tot ha d’estar el desembre de l’any 2021, condició per cobrar la subvenció Feder.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia