Art

Comença la festa de Fargnoli

La Casa de Cultura presenta cap a un centenar de fotografies a l’exposició commemorativa ‘El paisatge revelat’

L’exposició estarà oberta a Girona fins al 25 de maig, i després serà itinerant

Les dues principals institucions públiques que conserven el llegat de Valentí Fargnoli commemoren aquesta setmana el 75è aniversari de la mort del fotògraf amb dues exposicions que en certa manera es complementen. El Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de l’Arxiu de Girona obrirà la seva, Valentí Fargnoli. L’art en la mirada, dissabte vinent a les 12 del migdia al Museu d’Història, incidint en el treball que l’autor va desenvolupar per encàrrec de l’Arxiu Mas com a documentalista del patrimoni artístic català. Avançant-se molt pocs dies, Inspai, el Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, va presentar ahir a la Casa de Cultura Valentí Fargnoli. El paisatge revelat, que aplega una selecció de vuitanta-sis fotografies revelades de nou que abracen tot l’arc geogràfic per on es va moure Fargnoli, a banda de dues-centes imatges més projectades en pantalla i una seixantena de postals d’època en vitrina que permeten apreciar el principal mitjà pel qual va donar a conèixer la seva obra.

El conjunt és espectacular, no només per la qualitat fotogràfica de les imatges i la varietat de motius que permeten descobrir, sinó pel món tan insòlit i alhora tan proper que s’hi fa present. “Arriba a ser commovedora la misèria en què vivíem”, comentava ahir el també fotògraf Josep M. Oliveras i coordinador tècnic del muntatge, que admetia sentir-se colpit per l’entorn duríssim de les cases de pagès i pel treball de les dones. El muntatge, però, és deliberadament neutre, sense cap concessió ni efectisme, per cedir tot el protagonisme a la memòria fotogràfica que desprenen per si soles les imatges. A través del recorregut es posa de manifest la revelació que suggereix el títol, en tres nivells, tal com els detalla Oliveras: la revelació del paisatge històric que Fargnoli va contribuir a donar a conèixer; la revelació que representa dimensionar aquest paisatge a través de l’obra del fotògraf, i la revelació més important, consistent en el procés mateix de fer aflorar la imatge i que, a l’exposició de la Casa de Cultura, no només es documenta a través d’un vídeo didàctic sobre com devia treballar Fargnoli al laboratori, sinó amb “un autèntic luxe avui dia”, constata Oliveras: revelant les plaques originals i les postals d’època per mitjà de procediments químics, com en el temps de Fargnoli.

L’exposició El paisatge revelat, oberta a Girona fins al 25 de maig i que després serà itinerant, es complementarà al juny amb la presentació del desè volum dels Quaderns de Fotografia, dedicat a Valentí Fargnoli. Una memòria persistent; amb una edició de punts de llibre per Sant Jordi, i un cicle de conferències a la tardor sobre el llegat d’aquest fotògraf irrepetible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Un incendi malmet part d’una exposició al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

salt
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós