Música

Criatures, tal com són

Criatures, el duet format per Ivó Jordà i Marçal Ramon, es mostra “molt despullat i de veritat” en el seu segon disc, ‘Praxinoscopi’, que presentarà el dia 7 a Olot

Criatures va debutar ara fa dos anys amb el disc Taumàtrop (Picap, 2017) després d’haver guanyat la tardor del 2016 el concurs Sons de la Mediterrània, en la Fira Mediterrània de Manresa. Ara, el duet format pel músic figuerenc Ivó Jordà (gralla) i l’acordionista Marçal Ramon, de la Garriga (Vallès Oriental), ha publicat un segon disc titulat Praxinoscopi (Segell Microscopi, 2019). Els dos discos comparteixen una estètica semblant a les portades i títols que fan referència a joguines òptiques de l’època del precinema –un concepte que volen mantenir en els pròxims discos–, perquè per alguna cosa es diuen Criatures i reivindiquen el gust pel joc. Però Praxinoscopi representa un canvi important respecte a Taumàtrop: “En el primer disc hi havia força col·laboradors. Ara, en canvi, hem preferit fer un disc molt despullat, per ensenyar el que és Criatures de veritat”, explica Marçal Ramon. A part de la gralla i l’acordió diatònic dels dos membres del grup, en el disc només sonen les percussions de Marc Vall en cinc temes, el contrabaix d’Iu Boixader en quatre d’aquests mateixos temes, la cantant manacorina Joana Gomila a La balanguera, i el saxo del músic olotí Dani López a Vel. De fet, López ha estat també el productor del disc, al qual ha aportat també un parell de composicions i diversos arranjaments. La majoria de temes de Praxinoscopi , però, són composicions d’Ivó Jordà i Marçal Ramon, que per definir la seva música abans que ho facin uns altres menys legitimats, han triat l’etiqueta “cambra d’arrel” o, el que és el mateix, “música tradicional en un espai més cambrístic”, que pot entrar en el circuit folk –no tant en l’aspecte ballable–, però pot accedir també a altres escenaris. Músics de sòlida formació –de fet, Jordà i Ramon es van conèixer quan estudiaven a l’Esmuc–, tots dos tenen altres projectes i fins i tot en comparteixen algun, com ara el quartet La Cobleta de la Copleta i l’espectacle Eròtic-Giust, que recupera un antic projecte de Marcel Casellas, mentor de Criatures, que també ha escrit el pròleg de Praxinoscopi. Casellas també els acompanya amb el contrabaix quan toquen com a quartet.

Criatures, que ha portat la seva música a la Bretanya francesa, a Praga i fins i tot a Hong-Kong, presentarà el seu segon disc el divendres 7 de juny a Olot, en una sessió de les Aules de Difusió Cultural de la Garrotxa al Casal Marià (17.30 h). Abans del concert Jordà i Ramon oferiran una xerrada sobre l’evolució dels seus instruments i l’estat actual de la música d’arrel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà
Crítica
música

Blau de Colònia

GIRONA
calonge

L’Orquestra Di-versiones encapçala el cartell del tercer OncoMusic Fest

calonge

Llum verda a la nova biblioteca central pendent de trobar el finançament de 13,9 milions

SANT CUGAT DEL VALLÈS
TEATRE

El TNC aborda la crítica al sistema judicial amb ’Els criminals’

BARCELONA
Cultura

Adeu a Lorena Velázquez, la reina del cinema fantàstic

novetat editorial

Laurent Binet presenta una novel·la epistolar i detectivesca

Barcelona