Arts escèniques

ANNA GIRIBET

Directora de Fira Tàrrega

“Volem reivindicar la perifèria: Tàrrega ho és”

Al municipi, es consulta els responsables de la Fira per urbanitzar una plaça: “Cal que ens cridin i que es respecti la nostra opinió”
Després d’estar reprimida, la gent surt amb moltes ganes amb les arts de carrer. Tàrrega encara té aquesta alegria

Fira Tàrrega, que va néixer d’una intuïció dels Come­di­ants el 1981 i de l’alcalde de Tàrrega Eugeni Nadal, ara és una cita indis­pen­sa­ble escènica del sud d’Europa. Cada any, la fira de tea­tre al car­rer va repen­sant-se, pro­vant de cobrir els camps on és més dèbil. Aquest 2019, per pri­mer cop, la direcció artística anirà a càrrec d’una direc­tora. Anna Giri­bet, que ja era a l’equip de Jordi Duran aquests últims anys i que ara assu­meix el repte de diri­gir-lo.

El fes­ti­val Xim Xim estava impul­sat pels Come­di­ants, el 1981. Amb la democràcia, es volia que la cul­tura tornés al car­rer. Que la ciu­ta­da­nia s’apropiés de la via pública. Els ajun­ta­ments han aban­do­nat aquesta idea?
Les fes­tes majors que es feien en el seu moment al prin­cipi de la democràcia no són les matei­xes que s’estan fent ara. S’han repen­sat i s’han actu­a­lit­zat. I això ha de ser així. Hi ha ajun­ta­ments que abor­den les arts de car­rer al segle XXI i n’hi ha d’altres que encara fan un entre­te­ni­ment. Tot és lícit i tot ha d’exis­tir. Però seria molt interes­sant que les arts de car­rer entres­sin a les pro­gra­ma­ci­ons de cada tea­tre muni­ci­pal. Si acon­se­guim això, tro­ba­rem que les arts de car­rer estan nor­ma­lit­za­des.
Més enllà del car­tell de la festa major?
Exacte. No només és la pro­gra­mació de la festa major un bon moment per mos­trar les arts de car­rer. Es poden mos­trar tot l’any.
El direc­tor Jordi Colo­mi­nas (2007-2010) va obrir el camí dels espais no con­ven­ci­o­nals. També vin­dria de seguida el Pro­grama de Suport a la Cre­ació.
Jordi Duran, el 2011, pro­posa el pri­mer Suport a la Cre­ació. Va acon­se­guir incloure tres com­pa­nyies, va començar tímida­ment a aco­llir a Tàrrega aques­tes tres pro­pos­tes perquè pogues­sin fer residències cre­a­ti­ves, que inves­ti­ga­ven les arts de car­rer, més enllà del tea­tre tan­cat. Així els bus­ca­ven espais públics i també no con­ven­ci­o­nals. Aquest pro­grama ha anat aga­fant importància i soli­desa i aquest 2019 l’hem hagut de repen­sar (perquè qual­se­vol pro­grama que vol créixer s’ha d’atu­rar i repen­sar-lo) i avui aco­lli­rem 15 pro­pos­tes, de dife­rents for­mats. Són obres que inves­ti­guen i fan recerca sobre les arts de car­rer i a l’espai públic.
Arran de la crisi, la gent ha tor­nat a sor­tir a pro­tes­tar. Hi ha un nou car­rer que cele­bra i rei­vin­dica. De les acci­ons més fes­ti­ves i intrans­cen­dents s’ha pas­sat a obres de pro­xi­mi­tat i reve­la­do­res. Al car­rer els impre­vis­tos són molt més grans, hi ha molt més risc que en una sala tan­cada.
El tea­tre ha de ser una eina que ha de ser­vir per poder-se expli­car, per poder denun­ciar. Ha de ser una eina de com­promís polític i social, i les arts de car­rer, també. Que hi hagi com­pa­nyies que es vul­guin expres­sar en aquest moment polític que estem vivint i que sur­ten al car­rer perquè és on se sen­ten més còmodes per poder-se expres­sar, això ha de veure’s. Recordo que l’any pas­sat teníem una pro­ducció de Les Impu­xi­bles, que era la pri­mera vegada que, com a com­pa­nyia, deci­dien sor­tir al car­rer perquè volien expli­car el seu com­promís polític. O sigui que el car­rer no ha de ser només entre­te­ni­ment, sinó que també ha de donar lloc a totes aques­tes altres expres­si­ons.
El car­rer és el punt de la democràcia abso­luta. Hi ha la gent que busca la pro­posta i la que se la troba, sense bus­car-la.
Les arts de car­rer que pas­sen a l’espai públic tenen una gran poten­ci­a­li­tat. Bai­xem a la terra l’eli­tisme que a vega­des s’ha posat com a eti­queta a la cul­tura. Les arts de car­rer que pas­sen a l’espai públic atan­sen a tot­hom. A l’espai públic, s’obren molts debats: el de les diver­ses iden­ti­tats, el de la inclusió… Som plu­rals i és a l’espai públic on tot això con­flu­eix i posa en relleu que podem par­lar de mol­tes coses. No és que nosal­tres anem al tea­tre; és el tea­tre que surt al car­rer, on tot això con­flu­eix.
Perquè l’art pugui ser esta­ble neces­sita un mínim de cir­cuit. En aquest repen­sar del Suport a la Cre­ació també vol reforçar les gires. De fet, coin­ci­deix amb volun­tats com el Sismo 365 o el G.R.U.A de Pere Faura, que mira d’impli­car els pro­gra­ma­dors per obrir la seva car­te­llera.
Quan hem posat en marxa aquesta revisió del Pro­grama de Suport a la Cre­ació hi havia coses que teníem molt clar que s’havien de millo­rar. La pri­mera de totes era millo­rar les con­di­ci­ons de cre­ació d’aques­tes com­pa­nyies. Una d’aques­tes opci­ons era dei­xar d’anar sols. Ens hem auto­e­xi­git que hem d’acom­pa­nyar les com­pa­nyies amb altres còmpli­ces. Poden apor­tar recur­sos econòmics, espais de residència… Això ens ha permès començar a tei­xir una xarxa amb socis amb qui ja tre­ballàvem i també amb altres amics amb els quals pot­ser encara no havíem tre­ba­llat fins ara però que veiem que junts sumem. Per exem­ple, hi ha una com­pa­nyia que viu a Tàrrega mateix, Rauxa Com­pa­nyia. Els vam dema­nar qui­nes eren les seves neces­si­tats. “Nosal­tres volem espais de residència per pro­var la peça. Però ens agra­da­ria fer-ho al nos­tre ter­ri­tori, no haver de bai­xar a Bar­ce­lona.” Va ser quan vam con­tac­tar amb amics i còmpli­ces que resol­gues­sin aquesta demanda. El Tea­tre Foment de Juneda i l’Escor­xa­dor de Lleida ens van dir que esta­ven encan­tats de poder-se sumar a aquesta aven­tura. Així, ara faran residència a Tàrrega però també a Juneda i a Lleida. Així fem que el virus de les arts de car­rer…
...es vagi eixam­plant.
També volem rei­vin­di­car la perifèria. Tàrrega ho és. Les arts de car­rer, també. Som perifèria física i cre­a­tiva, a l’hora de plan­te­jar pres­su­post o cir­cuits. Ens que­dem fora dels cir­cuits hegemònics del tea­tre. Ens vam pre­gun­tar com ho podíem fer per rei­vin­di­car el ter­ri­tori. Tàrrega mateix té set pobles agre­gats…
Fins ara, havien acce­dit al Talla­dell, no?
Exacte, però n’hi ha sis més. Ens hem mar­cat com a objec­tiu que cada any una de les peces s’esde­vin­gui en un d’aquests pobles. Aquest any, serà la Figue­rosa –un poble de 39 habi­tants– que aco­llirà La llista, de Quim Bigas. La pre­sen­tarà, després de fer-hi un tre­ball, amb els veïns de la Figue­rosa.
Perquè la llista juga molt a incloure el con­text, a inte­grar els veïns que hi ha al cos­tat.
La idea és mirar d’escol­tar el ter­ri­tori que tenim al cos­tat i pen­sar quina és la manera d’enfor­tir aques­tes com­pli­ci­tats. Des del més sin­gu­lar i par­ti­cu­lar, anar-nos eixam­plant.
Això topa amb la potència del con­cepte de fira per ven­dre cre­ació. Des­plaçar-se implica per­dre mol­tes altres fun­ci­ons.
Per a mi, és una opor­tu­ni­tat perquè passa dins del marc de la Fira. En un matí pots veure tres espec­ta­cles, però també ens hem de per­me­tre l’opor­tu­ni­tat de dedi­car-nos un temps per fer un tra­jecte en bus de 7 quilòmetres (pot­ser en el tra­jecte ja pas­sen coses), veure l’espec­ta­cle i tor­nar. Nosal­tres ho veiem més com una opor­tu­ni­tat, més que com una com­petència. És cert que a la Fira hi haurà uns qua­ranta espec­ta­cles i que la diver­si­tat per poder veure espec­ta­cles en dife­rents hora­ris del dia és molt alta.
El pro­grama ‘Gua­ret’ del Pla de Suport a la Cre­ació ense­nya la volun­tat de crear fent cuina a foc lent.
Sí, de fer xup-xup. A la cadena de valor de fer una pro­ducció hi ha la recerca, la cre­ació i l’exhi­bició. La de recerca defi­neix què es voldrà expli­car; molts cops s’hi dedica poc temps. Després hi ha la fase de la cre­ació i la inno­vació, on pen­sen com posen en marxa aquesta idea. L’última fase és la d’exhi­bició. Aquí és on nosal­tres, com a mer­cat estratègic d’arts de car­rer de Cata­lu­nya, hem d’inci­dir més. Però és molt impor­tant que en les fases prèvies els cre­a­dors i les cre­a­do­res tin­guin temps per pen­sar i per pro­var. Mol­tes d’aques­tes pro­pos­tes bus­quen un públic que ha de ser actiu. La com­pa­nyia ha de veure com reac­ci­ona l’espec­ta­dor per veure si fun­ci­ona o no la seva pro­posta. Per això hi ha els assaigs oberts, i cal que hi vin­gui públic i mobi­lit­zar 100 o 200 per­so­nes no és fàcil. I aquest pro­grama posa en relleu aques­tes neces­si­tats. Cal que vin­guin a pro­var perquè hi ha molts errors (l’error forma part de la cre­ació) que només es veuen quan hi ha el públic al davant i pot reac­ci­o­nar tal com espe­ra­ves, o no.
La Fira és un termòmetre. Quina és la situ­ació de la cre­ació d’arts de car­rer a Cata­lu­nya.
A Cata­lu­nya, m’atre­vi­ria a dir que hi ha una gene­ració de cre­a­dors que puja molt potent. Hem estat en uns anys de molta pre­ca­ri­e­tat i quan tre­ba­lles en pre­cari és més difícil arri­bar on vol­dries. És neces­sari aga­far un dra­ma­turg, un coreògraf, per com­ple­tar la mirada. Però les com­pa­nyies i els cre­a­dors cada vegada pugen més pre­pa­rats i són més cons­ci­ents d’això. M’agra­da­ria pen­sar que ani­rem a menys quan­ti­tat però a més qua­li­tat. Aquesta és una de les pre­mis­ses que inten­ta­rem apli­car a Fira Tàrrega tant des de la ves­sant artística com la pro­fes­si­o­nal. Si acon­se­guim pro­duc­ci­ons amb rigor i excel·lència, el cir­cuit ja hau­ria de sor­tir sol.
Un repte. Doni con­sells per veure bé un espec­ta­cle de car­rer, quan hi ha molta gent que l’envolta.
Com a pro­gra­ma­dora, que acos­tu­mem a anar a molts fes­ti­vals amb públic mas­siu, el pri­mer que cal és orga­nit­zació per fer una bona tria: si una peça comença a les dotze del mig­dia, hi has de ser una estona abans. El pri­mer que faig quan arribo a l’espai és bus­car el punt més alt. M’agrada estar des de la distància però alçada, sobre un banc, per exem­ple. Així també veig la reacció del públic. Si arri­bes a una peça que fa cinc minuts que ha començat, difícil­ment podràs veure-ho bé.
Tàrrega té una altra par­ti­cu­la­ri­tat. L’Ajun­ta­ment con­sulta a la Fira com ha de fer la urba­nit­zació d’una plaça, per pre­veure-la com a pos­si­ble nou esce­nari.
Els antics direc­tors exe­cu­tius de la Fira, Pau Lla­cuna i Oriol Martí, for­ma­ven part de les comis­si­ons urbanísti­ques. Es posa­ven les ulle­res de la Fira per adver­tir que si al mig de la plaça s’hi posava una gran font segu­ra­ment després no es podria uti­lit­zar. O si s’hi ha de posar mobi­li­ari, com ara jar­di­ne­res, que es pugui moure amb una grua. És impor­tant que ens cri­din i que es res­pecti la nos­tra opinió.
Als pro­gra­ma­dors els agrada veure les pro­pos­tes amb públic real. Perquè veuen la reacció. Però el públic de Tàrrega ja és molt expert.
El públic de Tàrrega és molt agraït. N’hi ha que han vist mol­tes coses i que poden ser molt crítics. Pel que fa a la con­nexió amb l’artista, hi ha pro­gra­ma­dors que ho han de con­tex­tu­a­lit­zar; diuen: “Els aplau­di­ments i la res­posta mas­siva que s’acon­se­gueix a Tàrrega en altres con­tex­tos és com­pli­cat d’acon­se­guir.” Tàrrega és una fira i és una festa. Ho diu molt en Pau Lla­cuna: després d’estar repri­mida, la gent surt amb mol­tes ganes amb les arts de car­rer quan apa­rei­xen als anys 80 i 90. Tàrrega encara té aquesta ale­gria.
La ciu­tat mateix intervé en espec­ta­cles comu­ni­ta­ris. Hi deu haver una sèrie de veïns que sem­pre volen ser-hi, en aquests expe­ri­ments.
Tenim fans. Hi ha una sèrie de per­so­nes que em dema­nen, d’any a any, que les anoti per a la següent edició. Hi ha molta gent que vol ser-hi. I l’any que vam dedi­car l’edició a la par­ti­ci­pació vam sumar més de 200 volun­ta­ris. N’hi ha que fa una dot­zena d’anys que hi par­ti­ci­pen. Ara, comen­cen a dema­nar: “Jo vull par­ti­ci­par però en un que sigui de movi­ment, o de text o de noves tec­no­lo­gies...” Sem­pre que hem neces­si­tat par­ti­ci­pació, l’hem tin­guda.

Suport a la creació

Per explicar millor les col·laboracions al Suport a la Creació, s’han dividit les 15 propostes en cinc títols: Planter (“per a òperes primes”), Marges (provatures de nous treballs de creadors actius, “com les pedres de les finques del tros, són les que aguanten la solidesa de la terra”), Brot (per provar abans d’estrenar a la Fira), Migracions (projectes internacionals d’encàrrec i d’anada i de tornada: “Ara estem preparant una producció amb una gent del Quebec que es veurà al juliol al Complètement Cirque i després es podrà veure a Tàrrega) i Guaret, que seleccionen companyies el 2019 perquè estrenin el 2020, per trencar “els tempos que imposa el mercat i també des del sector públic”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia