Sant Jordi «obre» la biblioteca de Premià

El Maresme s'omplirà avui d'actes festius al carrer per celebrar la tradicional diada de la rosa i dels llibres

Sant Jordi és sinònim de carrers plens de llibres i roses, i de riuades de gent entregada i disposada a regalar, a passejar i a fullejar llibres, però també és sinònim de cultura.

A Mataró, com ja és tradicional, l'Ajuntament farà la jornada de portes obertes, i la Riera i la plaça Santa Anna s'ompliran de parades. Però no serà fins a la tarda quan es faran els actes més potents. No hi faltarà la trobada de gegants, que començarà a la plaça Fivaller, i des d'allà s'anirà en cercavila fins a l'ajuntament. Mentrestant, davant de l'edifici consistorial hi haurà l'actuació castellera dels Capgrossos de Mataró. Per a qui encara tingui ganes de gresca toca Fogonada, l'acte de foc en què el drac de Mataró és el protagonista i en què s'escenifica la llegenda de sant Jordi.

A Llavaneres, aprofitaran la diada per inaugurar oficialment el parc de Can Rivière, un pulmó verd i una zona de lleure al centre del poble, i a Sant Vicenç de Montalt els llibres i les roses tornaran a compartir protagonisme amb la presentació del conte que anualment edita l'Ajuntament. Escrit per Américo J. Carles i il·lustrat per Gina Pórtera, El retorn dels bòbuls i les margaridasses explica la història de dos petits santvicentins, el Teo i la Mar, i de com a través dels records de la seva àvia coneixeran uns personatges, una festa i unes tradicions estretament lligades a la vida del poble.

Els actes de Sant Jordi que es feien sempre a la plaça de l'Església d'Arenys de Mar s'han hagut de traslladar al Calisay per les obres que s'estan fent a la riera. Les entitats hi muntaran les parades i la biblioteca organitza una activitat en què petits i grans llegiran textos d'escriptors arenyencs. Per motius de seguretat, el correfoc no es farà, ja que no es podia garantir el dispositiu necessari. Arenys de Munt també se suma a la diada amb l'elaboració del Llibre Gros, que durant el matí de diumenge es farà amb la participació de tothom que ho vulgui. El diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà inaugura avui, a les set de la tarda, l'exposició Lluís Companys. Polític fins a la mort, que es podrà visitar fins al 6 de maig a la sala d'exposicions municipal.

A Caldes d'Estrac es presentarà demà el primer volum de la col·lecció Geografia Literària dels Països Catalans a la Fundació Palau, a càrrec del seu autor, Llorenç Soldevila. I diumenge, també a la fundació, s'inaugurarà l'exposició temporal Pau Oller, polièdric.

A la biblioteca Ilturo de Cabrera de Mar es presenta avui el llibre Passejades pel Maresme, a càrrec de David Farell, i hi tindrà lloc una xerrada sobre el parc de la Serralada Litoral.

Pel que fa a l'Alt Maresme, que també viurà amb intensitat la diada, destaquen la celebració, diumenge, dels 40 anys de l'escola municipal Sant Jordi de Pineda de Mar, on també avui signaran llibres autors locals. A Canet de Mar es rebrà les escoles a l'ajuntament i a Calella s'instal·laran parades a la plaça de l'Església amb un marcat protagonisme de la consulta popular, igual que a Malgrat de Mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda