Arts escèniques

Crítica

teatre

Austera mirada als cossos de dona

El muntatge performàtic se situa dins d’una teòrica sala de museu. I recull les maneres com les usuàries s’aturen, o no, al davant dels quadres. Un treball d’observació i mimetisme que (sense l’excentricitat d’El Tricicle) porta al riure discret dels espectadors. Perquè els tics dels personatges es van reproduint. I, en la mesura que es van reconeixent entre elles, sala a sala, i que van encreuant mirades, arriba el joc, més tard, per completar una bellesa bruta. Efectivament, el culte al cos, tan sobredimensionat, amaga drames en silenci. I les Pelipolacas reivindiquen dinamitar-ho. Amb l’honestedat del seu cos (dins d’un mallot que les retrata) o sense i amb la valentia de la mirada frontal.

Teatre Kaddish ha abordat aquesta mateixa temàtica de la història de l’art en una peça bessona: fa unes setmanes a l’Àtic del Tantarantana: Fem (La lista de Lourdes). Les Pelipolacas arriben a conclusions similars sense la necessitat d’una conferència escenificada. Aquest Unheimlich és molt més auster, de matís. Cosa que porta a una perillosa lentitud. Tot i la guia de la veu en off, a la visita al museu li aniria molt bé una tensió dramàtica (encara que fos de recurs) per recosir la tesi compromesa. O algun efecte escènic que donés més capes a la seva interpretació.

Aquest espectacle viatja per punts cardinals, aparentment, oposats per arribar a una tesi molt pensada i contundent. L’obra mostra la poca visibilitat de la dona en la vida social, més enllà de la seva representació com a complement social, sent retratada nua als museus. Aquesta denúncia, que ha estat reconeguda per la Beca DespertaLAB, coincideix en una cartellera que exigeix un apoderament femení. Però ho fa sense que les actrius, pràcticament, pronunciïn un mot. Sí que tenen una partitura de moviment concreta.

Unheimlich
Companyia: Las Pelipolacas
Direcció: Irene Vicente Salas
Intèprets: Belén Bouso, Núria Corominas, Rut Girona, Gal·la Sabaté
Dissabte, 1 de juny (fins al 9) a l’Atrium. B«arcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda