El Sant Jordi de l'excel·lència

El govern destacarà l'aportació dels premiats per l'executiu durant la recepció d'un dia del llibre i la rosa lligat al TC i a les eleccions

«Necessitem, més que mai, poder comptar amb l'aportació de la millor gent. I això és el que vostè i les persones guardonades aquest any són i representen en camps i registres ben diferents.»

El president del govern, José Montilla, ha convidat així els més de tres-cents premiats per la Generalitat a una recepció oficial que tindrà lloc aquest matí al Palau de Pedralbes de Barcelona. A més d'aquesta novetat mitja hora abans de l'esmorzar tradicional, el cap de l'executiu reprendrà, just en any electoral, el discurs de Sant Jordi que havia eliminat.

El President ha enviat una carta a cadascun dels receptors dels diferents reconeixements atorgats per «tenir l'oportunitat de reiterar-li personalment i en nom del govern l'agraïment per la seva aportació al progrés material i espiritual de Catalunya». I és que el cap de l'executiu considera que els motius pels quals han estat guardonats representen «el que ens cal» ara que «el nostre país passa per un període de crisi econòmica i també de valors».

Malgrat la inestabilitat meteorològica, i en espera de veure si hi haurà pluja, el que hi serà present segur és la llarga ombra del Tribunal Constitucional. Per la falta de sentència sobre l'Estatut i per la poca predisposició del PP i el PSOE a renovar els magistrats prorrogats des de finals del 2007.

Les trifulgues entre actors polítics aprofitant l'any electoral no evitaran que es pugui celebrar el dia català dels enamorats. Això es deixarà traspuar en l'obsequi que s'enduran els convidats de Pedralbes. Sota el títol Poemes d'amor hi ha un recull de poesies seleccionades pel catedràtic jubilat Joaquim Moles. El llibre, amb il·lustracions d'Antoni Tàpies, és dedicat al poeta Joan Maragall. De fet, l'avi de l'expresident de la Generalitat i del conseller d'Educació serà un dels protagonistes del Sant Jordi. La commemoració dels 150 anys del seu naixement serà un dels al·licients de la jornada de portes obertes de la Biblioteca de Catalunya. L'Institut d'Estudis Catalans muntarà parada a la seu. També ho faran les representacions del Parlament Europeu i la Comissió Europea.

Celebració internacional

cristina azqueta

La diada de Sant Jordi se celebra, un any més, arreu del món. L'Institut Ramon Llull ha organitzat diferents actes a Madrid, París, Berlín i Nova York per donar-hi a conèixer la cultura catalana i apropar-los el nostre costum romàntic de regalar roses i llibres a les persones estimades. Els londinencs, amb els quals compartim patró nacional, també ompliran els seus carrers del vi, del menjar i de la presència catalana amb motiu del Festival de Ciutats Diverses, que aquest any recorda el periodista i escriptor Josep Pla.

Les activitats per Sant Jordi seran ben variades. A Madrid, on la diada coincideix amb la Setmana de la Cultura Catalana, un dels actes més destacats serà també la representació escènica d'El quadern gris de Pla, a càrrec de Joan Ollé. A París, Raimon ja va oferir un recital antològic el 14 d'abril a la Universitat de la Sorbona. Lluís Llach i l'actriu alemanya Hanna Schygulla seran els protagonistes de la diada a la capital alemanya, on llegiran diferents textos d'autors catalans el mateix dia 23. I a Nova York, l'escriptor Quim Monzó i el poeta Ernest Farrés participaran en el festival literari PEN World Voices, del 26 d'abril al 2 de maig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Kike Maíllo
Director de cinema

“Quan l’èxit no neix del talent, és efímer i buit”

Barcelona
Festival de canes

Els deliris de grandesa de Coppola

canes
Estrenes de cinema

Belén Rueda, una dura entrenadora de gimnàstica rítmica que es col·lapsa

barcelona
François Cluzet i Thomas Lilti
Protagonista i director de ‘Los buenos profesores’

“Els actors i directors cuidem l’estat d’ànim de la gent”

Donostia

El jove jazz català conquereix Nova York i Amsterdam

Girona
Eugènia Broggi
Fundadora de l'editorial L’Altra

“Les editorials independents som molt dependents dels bancs i això és una cosa bona”

barcelona
comèdia romàntica

Meg Ryan i David Duchovny, l’escalf d’un antic amor

cinema / drama

Calma tensa en família amb ‘Un sol radiant’

cinema / drama

‘Calladita’ amb la promesa de condicions millors