Art

El rei torna a fer tancar el MNAC

Felip VI imposa de nou que es paralitzi el museu durant tot el dijous per poder assistir a un sopar

Al febrer va ser per una gala del Mobile World Congress i ara, del Consorci de la Zona Franca

El rei d’Espanya tornarà a fer tancar aquest dijous durant tot el dia el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) per poder assistir a un sopar, el de la Nit de la Logística, organitzat pel Consorci de la Zona Franca.

Es repeteix, doncs, la prohibició d’obrir tot un dia sencer al museu de capçalera de l’art català que La Zarzuela va decretar per la gala de la inauguració del Mobile World Congress, el febrer passat, que també va presidir Felip VI i que també va tenir lloc a la nit.

S’ha repetit amb el mateix patró. És a dir, el museu ha rebut el mandat de tancament a l’últim moment, de manera que haurà de cancel·lar a corre-cuita tota l’activitat programada, sense passar per alt les molèsties que provocarà als visitants que havien previst pujar al museu de Montjuïc. Tot plegat es traduirà amb un forat d’ingressos amb el qual l’equipament no comptava.

De nou, l’ordre s’ha donat amb una breu notificació signada per la delegació del govern espanyol a Catalunya. I, de nou, els motius que s’argüeixen són de seguretat.

La sensació d’impotència és total perquè el museu feia mesos que havia acordat amb el Consorci de la Zona Franca el lloguer de la Sala Oval per a aquest esdeveniment i en el contracte no s’hi va fer figurar cap clàusula que imposés la paralització de les instal·lacions durant tot el dia. És exactament la mateixa situació amb la qual es va trobar quan va negociar l’ocupació de la Sala Oval amb el Mobile World Congress. Els clients no exigeixen el tancament del museu (públic) per dur a terme les seves activitats (privades).

Caldrà veure ara quina serà la reacció del MNAC i de la Generalitat. Al febrer, el govern català, molt molest, va fer gestions per intentar revocar el requeriment. El museu va argumentar que atendre el públic durant el dia “no interferiria gens” la cerimònia de la nit. La llavors consellera de Cultura, Laura Borràs, va estar hores mobilitzada per obtenir de la representant de l’executiu espanyol, Teresa Cunillera, una explicació convincent de la greu alteració del funcionament del museu que havia decretat i per mirar de fer-li entendre els innecessaris perjudicis que causaria. Les respostes, però, van ser vagues i en tot moment s’aferraven a la seguretat. La tensa negociació va durar fins que el president del MNAC, Miquel Roca Junyent, va informar la consellera que havia decidit que obeiria les directrius del govern espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls