Música

Mor el cantant Johnny Clegg, el ‘Zulu blanc’

El músic sud-africà ha mort als 66 anys d’un càncer de pàncrees

El govern de Sud-africà lamenta la mort d’un dels fills “més celebrats” del país i destaca la seva capacitat d’unir les persones més enllà de les races

El cantant Johnny Clegg, una llegenda de la música a Sud-àfrica, ha mort aquest dimarts als 66 anys després d’una llarga batalla contra un càncer de pàncrees que li va ser diagnosticat el 2015, ha informat el seu representant Roddy Guinn. Clegg ha mort a la seva casa a Johannesburg al costat de la seva família, ha precisat Guinn en un comunicat.

El cantautor sud-africà va néixer el 7 de juny de 1953 a la ciutat anglesa de Bacup (Lancashire), però a l’edat de 6 anys es va traslladar a Johannesburg amb la seva mare, originària de Rodèsia, que s’havia divorciat del seu pare anglès.

Durant la seva adolescència es va barrejar amb treballadors zulu, el major grup ètnic de Sud-àfrica i es va submergir en la seva cultura i música.

Conegut com el “Zulu Blanc”, l’artista va actuar amb músics negres durant el règim de segregació de l’apartheid i va ser detingut per la Policia.

Clegg va liderar dues bandes multirracials, Juluka i Savuka, i també va tenir una brillant carrera en solitari sembrada de concerts internacionals amb discos com a Cruel, Crazy, Beautiful World.

El 1999, Clegg va arribar a ballar sobre l’escenari amb l’aleshores president sud-africà i gran heroi de la lluita contra l’apartheid, Nelson Mandela, a qui va dedicar una cançó reivindicativa de Savuka titulada “Asimbonanga”.

Una de les seves cançons més conegudes, “Scatterlings of Africa”, va entrar a les llistes de grans èxits musicals del Regne Unit i va formar part de la banda sonora de la pel·lícula Rain Man (1988), guanyador de quatre Oscar de l’Acadèmia d’Hollywood.

Clegg va combinar els seus coneixements d’antropologia amb la música i també va impartir classe a la universitats sud-africanes de Witwatersrand i Natal.

Entre altres reconeixements, va ser guardonat en 2012 amb l’Ordre de Ikhamanga del govern sud-africà, que premia l’excel·lència en les arts. El 2015 va rebre en el Regne Unit la distinció d’oficial de l’Ordre de l’Imperi Britànic.

“Johnny deixa petjades profundes als cors de totes les persones que es consideren africanes. Ens va mostrar el que era assimilar i abraçar altres cultures sense perdre la identitat”, ha subratllat el representant.

Guinn ha recordat que Clegg va ser “un antropòleg que utilitzava la seva música per parlar amb cada persona”. “Amb el seu estil únic de música va travessar les barreres culturals com pocs altres. En molts de nosaltres va despertar la consciència”, ha destacat.

El govern sud-africà ha traslladat el seu condol a la família i amics de Clegg, que ha qualificat com “un dels fills més celebrats de Sud-àfrica”. “Va ser un cantant, compositor, ballarí i antropòleg, la contagiosa música del qual va esclatar a l’escena internacional i va contribuir a la cohesió social”, destacat l’executiu.

En aquest sentit, subratlla que la música de Clegg “tenia la capacitat d’unir les persones més enllà de les races i aplegar-los com a comunitat”. “Clegg ha deixat una marca indeleble a la indústria de la música i als cors de la gent”, ha sentenciat.

En una entrevista el 2017, el cantant va parlar amb resignació de la malaltia que, fet i fet, li ha llevat la vida. “Brego amb un altre món paral·lel en el qual treballo amb la meva diagnosi. El càncer de pàncrees és letal. No hi ha sortida”, va augurar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú
TEATRE

El Poliorama reivindica Gómez de la Serna i Valle-Inclán amb un cabaret

BARCELONA