Altres

L’exili republicà, a ‘Revista de Girona’

Les efemèrides permeten revisar episodis històrics i Revista de Girona aprofita que al mes de febrer es complien vuitanta anys de l’inici de l’exili republicà a la demarcació de Girona per publicar un dossier especial sobre el tema. Coordinat pel director del Memorial Democràtic, Jordi Font, aquest treball ofereix una visió panoràmica i transversal entorn de les repercussions de l’exili republicà en el teixit social i cultural de les comarques gironines.

Un dossier la presentació del qual tindrà lloc avui, a les 18.30 h, al Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera, a càrrec de Sònia Martínez, alcaldessa de Llers; d’Albert Piñeira, vicepresident segon de la Diputació de Girona; de Gerard Bagué, director de la Revista de Girona; d’Alfons Quera, director del Mume, i de Jordi Font, director del Memorial Democràtic i coordinador del dossier.

Font explica en el pròleg que “no hi ha dubte que es tracta d’un esdeveniment que va tenir uns efectes molt profunds en el conjunt de la societat gironina” i subratlla el fet que els avenços i els progressos de tot tipus que s’havien anat produint en el decurs del primer terç del segle XX es van aturar, i que hi va haver un èxode d’un nombre significatiu de ciutadans que va suposar la desarticulació del ric teixit democràtic i republicà precedent. Segons Font, la demarcació gironina, per la seva situació geogràfica, va esdevenir l’escenari principal d’aquest èxode, però no va ser només una terra de pas de refugiats, ja que van ser moltes les persones, originàries o establertes aquí, que es van veure en l’obligació d’abandonar la seva llar.

Per a la redacció dels nou articles que formen aquest dossier de trenta pàgines, Jordi Font ha comptat amb la participació del director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, Joaquim Nadal; el doctor en filosofia i lletres Enric Pujol; l’historiador i arxiver Jordi Gaitx; el professor jubilat d’història de l’educació de la Universitat de Girona Salomó Marquès; la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech; el periodista i historiador Carles Ribera, l’historiador de l’art Narcís Selles, la periodista i escriptora Cristina Masanés i l’historiador Miquel Serrano.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona