Cinema

Crítica

cinema

Ficció de la pròpia vida

Poc després de començar La casa de verano (Les estivants), Anne, l’actriu i directora que interpreta Valeria Bruni Tedeschi, s’enfronta a una comissió del CNC (Centre Nacional de Cinematografia) que li qüestiona que hagi presentat el guió d’una pel·lícula semblant a les tres anteriors. Ella la resumeix com la història de la seva vida, en la qual parla del seu germà mort i del seu xicot, que just abans de la reunió li ha dit que ha conegut una altra dona. És una ironia amb la qual Bruni Tedeschi reconeix el joc de ficció sobre la pròpia vida desplegat al seu nou film i als tres anteriors: Il est plus facile pour un chameau... (2003), una faula inspirada en el seu complex de noia rica; Actrices (2007), una exploració del seu ofici d’actriu, i Un château a l’Italie (2013), en el qual sembla voler recrear el naixement de l’amor amb l’actor Louis Garrel (això poc abans de separar-se’n mentre que Actrices ho va fer en present) i els últims dies del seu germà Virginio, que, com un fantasma, també palpita a La casa de verano.

En totes aquestes pel·lícules, Bruni Tedeschi dona vida a un àlter ego sempre en crisi, dubitatiu, i a punt d’un atac de nervis; més encara a La casa de verano, en què viu desesperadament una separació. A més, sempre hi apareix la mare, Marysa Borini, i podem intuir-hi un doble de la germana, la famosa Carla Bruni, encarnada en aquest cas per Valeria Golino. Això mentre que en el nou film debuta Oumy Bruni Garrel, la filla adoptada amb el seu excompany, i reapareix la seva amiga Noémi Lvovski, guionista dels seus films. És, doncs, la història de la seva vida transfigurada en una ficció amb moments commovedors i amb altres d’irritants, tant autocrítica com autocomplaent, malenconiosa i fins decadent, com ho és la família (de nou el complex de rica) que paga malament als seus criats, que configuren una subtrama d’un film que acaba bellament en la boira a prop de Fellini i de Pirandello.

La casa de verano
Directora: Valeria Bruni Tedeschi. Intèrprets: Valeria Bruni Tedeschi, Pierre Arditi, Valeria Golino, Noémie Lvovsky, Yolande Moreau
França, 2018


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
La casa de verano

«La casa de verano»

Gènere: Comèdia
Direcció: Valeria Bruni Tedeschi.
Intèrprets: Valeria Bruni Tedeschi, Pierre Arditi, Valeria Golino, Noémie Lvovsky, Yolande Moreau.
Valoració crítica: [ep] [eb] [eb] [eb]

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona