Patrimoni

Una matinal a Besalú fent d’arqueòleg

Els aficionats a l’arqueologia tenen aquest cap de setmana una bona oportunitat per experimentar aquesta ciència de recerca sobre el terreny, en les jornades de portes obertes que organitzen al jaciment d’època romana de Can Ring, a Besalú. La proposta més engrescadora són els tallers anunciats per dissabte al matí. Entre les nou i les onze, l’activitat estarà reservada a la mainada, mentre que els adults podran experimentar de les onze a la una del migdia. D’altra banda, diumenge, a les onze del matí, hi haurà una visita guiada en què s’explicarà la recerca que fan i els resultats que hi estan obtenint. Els arqueòlegs que investiguen en aquest recinte –un equip que dirigeixen Pere Castanyer, Quim Tremoleda i Joan Frigola– seran els encarregats de conduir-la.

Les restes de Can Ring corresponen a una vil·la d’època romana (des del segle I aC fins al segle IV de la nostra era) que es va començar a excavar de manera sistemàtica tot just el 2017. La coordinació científica va a cura del Grup de Recerca Arqueològica del Pla de l’Estany (aquesta vil·la està relacionada amb la de Vilauba de Camós i amb la bòbila d’Ermedàs, de Cornellà del Terri) i la financen l’Ajuntament i la Diputació.

Producció de vi

Pel que s’ha esbrinat fins ara, Can Ring es va dedicar sobretot a la producció i emmagatzematge de vi, però també –en menor escala– a la ramaderia i l’agricultura. En la campanya d’aquest estiu –que s’acaba dimarts– els treballs s’han centrat a obrir en superfície uns 700 m² per tal de deixar al descobert tot el cos central de la vil·la. Els arqueòlegs han explicat que ara mateix, l’extensió coneguda del conjunt suma ja 1.150 m² construïts, però que aquesta xifra segurament s’anirà incrementant en les pròximes intervencions.

Quant a espais identificats aquest any, destaquen diverses habitacions, les restes de dos dipòsits i un gran celler format per desenes de grans tines d’emmagatzematge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona