Patrimoni

Girona

Una joia teatral i arquitectònica

L’Associació de Guies de Girona i la companyia La Bardissa fan visites nocturnes teatralitzades als Banys Àrabs, amb el suport del Consell Comarcal

Sota cobertes de pedra volcànica, amb l’aura especial que sempre atorga la nit i mentre es contemplen molts dels detalls de les portes, les columnes o els capitells, el públic es transporta a l’alta edat mitjana. És l’atractiva i innovadora proposta que s’ha dut a terme, enguany, als Banys Àrabs de Girona. La Mireia i la Cristina, de l’Associació de Guies de la ciutat, expliquen als assistents la història i l’evolució d’aquesta joia arquitectònica i les seves curiositats, així com quins usos s’havia donat a cadascuna de les quatre sales que la integren.

És una manera diferent i amena de conèixer el complex, ja que al llarg del recorregut es van intercalant divertides representacions teatrals, a càrrec de dos membres de la companyia La Bardissa. Unes escenes que permeten endinsar-se en la quotidianitat d’aquella època, veure com eren les relacions socials, els costums, la mentalitat que hi imperava i com els nostres avantpassats entenien la higiene.

Els Banys Àrabs de Girona van ser construïts el 1194. La visita nocturna teatralitzada a l’interior comença al vestidor, o apoditeri, on hi ha una piscina octogonal. Aquí les guies revelen “la primera mentida de totes”, que ha perdurat per “la idea romàntica” que representa: “Aquests banys no són àrabs. En realitat, s’haurien de dir els banys públics de Girona. Són un dels tresors de la ciutat.”

Era un espai laic, on la gent podia alliberar-se, relaxar-se, fer la seva higiene personal, relacionar-se i cuidar-se el cos. En la visita, un dels diversos personatges que irromp a escena, i en clau d’humor, és una de les monges caputxines que, el 1618, van adquirir els banys per instal·lar-hi el convent. Van utilitzar la piscina de safareig i, a partir d’aquí, els visitants també poden conèixer quin ús van donar les religioses a la sala calenta, a la freda i a la tèbia (aquesta última és, avui en dia, la més mediàtica, ja que apareix a l’exitosa sèrie Joc de Trons).

És, doncs, una interessant iniciativa per apropar el patrimoni a la ciutadania i conèixer amb més profunditat un edifici singular. El recorregut acaba amb una sorpresa final en aquest entorn inigualable i sota un tros de cel. El projecte, ideat per les guies oficials de Girona i La Bardissa, té el suport del Consell Comarcal del Gironès. El preu per persona és de 12,50 euros. La primera visita va ser el 29 d’agost i també se n’han fetes el 6 i el 13 de setembre. La darrera serà el 27 d’aquest mes, a les nou del vespre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona