Art

Nou món, nou art

CaixaForum Girona inaugura una exposició sobre ‘Les avantguardes històriques’, amb obres de l’IVAM

Recull 162 peces d’artistes com ara André Breton, Man Ray, Marcel Duchamp, Joan Miró i Paul Klee

Modernitat. Aquest concepte que tothom s’ha apropiat, i continua fent-ho, té una gènesi. En l’art, com a incomparable mirall de l’actualitat, els seus fonaments es van començar a edificar en la primera meitat del segle XX, un període convuls –amb dues guerres mundials i la Guerra Civil Espanyola, entre d’altres, a més de la formació de nous estats i reivindicacions socials a mig món– que es va traduir en una activitat artística molt intensa.

És el naixement del que s’anomena Les avantguardes històriques (1914-1945), precisament el títol de l’exposició amb què CaixaFòrum Girona arrenca una nova temporada d’activitats del centre. La seva directora, Anna Colomer, va convidar ahir en la presentació a fer una passejada per aquesta escena tan efervescent i creativa de les dècades del segle XX, que conté peces rellevants vinculades a diferents estils i moviments artístics “que van marcar algunes de les tendències que estan vigents encara avui dia”.

La mostra ha estat possible per la col·laboració amb l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), tot un referent internacional en l’art d’avantguardes del segle XX, que aplega artistes de renom com ara André Breton, Marcel Duchamp, Juan Gris, Man Ray, Joan Miró, George Grosz, Paul Klee, Valentina Kulagina, Julio González, Jean Arp, Alexander Calder, Max Ernst i Sonia Delaunay, entre molts altres. “Homes i dones que van modificar la manera d’entendre l’art”, com va remarcar Anna Colomer. I així fins a un total de 162 peces d’aquesta etapa, en diferents tècniques (pintura, collage, fotografia i escultura).

La “particularitat” d’aquesta exposició és que està estructurada de manera temàtica i no cronològica, perquè com va destacar el seu comissari, Josep Salvador, precisament les avantguardes van deixar enrere l’evolució de l’art, que ells entenien com a art que es contagia i no que se substitueix. “Tant els artistes integrats en els diversos moviments artístics com els que van anar més per lliure van canviar el paradigma de l’art, obrint-lo més a la interpretació i vinculant-lo a l’actualitat del que està passant. Van portar l’art al carrer, per facilitar l’accés a la cultura”, hi va afegir.

Un altre al·licient de la mostra és l’exposició de 18 objectes de l’època de la vida quotidiana –com són una cafetera, un ventilador, una ràdio i una màquina d’afaitar– que provenen de la Col·lecció Alfaro Hofmann, que és única a escala mundial en el camp del disseny industrial, i que subratlla el valor de l’objecte com a símbol de progrés, la llibertat i el desenvolupament.

La mostra, que es pot visitar fins al 23 de febrer, es completa amb la projecció de fragments de quatre films de Marcel Duchamp, Francis Picabia, Charles Chaplin (Temps moderns) i Serguei Eisenstein (El cuirassat Potemkin). Activitats paral·leles com ara conferències, visites comentades, vermut tertúlia i tallers complementen aquesta exposició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

pensament

Mor el filòsof i polític Josep Maria Terricabras

Girona
Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona
NOVETAT EDITORIAL

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA