Arts escèniques

La mar que marida

Fira Mediterrània potencia la relació de músics de bandes populars amb artistes consagrats, com és el cas de Sol Picó i La Chapicó

La 22a edició de la fira rep més d’un centenar de propostes des d’aquest dijous fins diumenge

La Fira Mediterrània de Jordi Fosas (el nou director artístic) suma. Si David Ibáñez (l’anterior responsable artístic) havia ampliat la mirada en considerar popular tot allò que és quotidià mirant-ho de relacionar amb l’arrel, ara Fosas vol establir un vincle, un maridatge, entre artistes inquiets i els grups de tradició. Un bon exemple és l’espectacle d’inauguració, Animal de séquia, que Sol Picó ha coreografiat amb ballarins però també amb músics de diferents bandes valencianes per formar La Chapicó. Fira Mediterrània arrenca aquest dijous i s’allargarà fins diumenge. Seran més d’un centenar de propostes artístiques que situen Manresa com la plaça indispensable per conèixer unes accions artístiques híbrides per disciplines i també per casar el món amateur (l’associacionisme) amb el professional. La fira posa altaveu també a les actuacions que reforcen els aniversaris de literats il·lustres, com ara Aureli Capmany (s’hi programa una exposició i l’estrena d’una obra de teatre de la Companyia Nu) i Josep Carner (amb una cantada).

Fosas admet que en la seva primera edició no es podrà veure desplegat tot allò que descrivia el projecte amb què va guanyar el concurs. Però ja avisa que en els propers anys es mirarà de donar visibilitat a les formacions més joves (impulsant-les a mitjà termini) que han retornat a l’arrel “desacomplexadament”: Duet Daura, Flowk, Tarta Relena... També hi haurà intèrprets de música del món com Eduard Iniesta, Obeses, Quico el Célio, Feliu Ventura o Miquel Gil.

D’entre el centenar de propostes destaca l’estrena oficial de Teia, premi Delfí Colomé 2018, i Àer, premi Delfí Colomé 2019. Fira Mediterrània mira d’enfortir llaços professionals amb altres festivals com l’Ésdansa, Sismògraf, Tàrrega o Trapezi (torna Flou Papagayo). De fet, aspira a tenir una relació estable amb els principals equipaments, com ara el Mercat de les Flors. Per a properes edicions buscaran connexió amb altres sales com per exemple el TNC o el Teatre Lliure.

Fira Mediterrània vol incidir cada any en un debat social. Enguany, el tema serà el tractament de gènere dins de la cultura tradicional. Fosas va explicar, en la presentació de fa uns dies al Departament de Cultura, que “la fira posarà l’accent en una arrel creativa que no viu aliena a la realitat que ens envolta i que, a partir de cultura popular i tradicional, ens pot parlar políticament d’avui”. Hi haurà debat en les jornades professionals de dijous i alguns espectacles com Àer, La oscilante o Sardina Freskueee! en són exemples a escena.

El Focus Sardenya

Com ja és habitual en molts festivals, Fosas ha volgut posa una lupa (i portar les propostes) a l’illa de Sardenya. L’epicentre del Focus Sardenya serà la plaça de Sant Domènec, on es podran veure alguns dels exemples d’aquesta cultura que forma part del patrimoni immaterial d’aquesta zona geogràfica. Més enllà de la realitat de l’Alguer (un dels vèrtexs de la parla catalana), també es duran les figures antropomòrfiques que surten per la revetlla de Sant Antoni. Les faran ballar els membres de Boes e merdules di Ottana & Sos Merdules bezzos de Otzana. També es podrà escoltar els Tenore nunnale de Orune, amb el cant a tenore, en sard, que és patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco, des del 2005.

El Focus Sardenya també ensenyarà la dansa tradicional sarda de Su Gologone di Oliena, ballada a ritme d’acordió i d’una veu monòdica, que esdevé una de les veus més insòlites de la Mediterrània.

Franca Masu & Trio presenta la seva proposta musical de Perles i coralls i es donarà a conèixer la morra, un joc trepidant i contundent practicat a la costa mediterrània. I que a la capital del Bages enfrontarà amistosament participants sards amb catalans del Principat.

D’entre la resta d’accions d’entitats de tradició popular destaca la jornada castellera amb els Tirallongues de Manresa i els Sagals d’Osona. Actuaran conjuntament dissabte a la tarda (17.30 h) a la plana de l’Om.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona