Art

Galeries al carrer

La Barcelona Gallery Weekend celebra la seva cinquena edició fins diumenge amb un nou programa d’instal·lacions a l’espai públic

L’esdeveniment surt a buscar a fora el ciutadà, reticent a creuar la porta dels espais d’art

La Barcelona Gallery Weekend, que té lloc des d’avui fins diumenge, no pot ignorar la trista realitat d’avui: que a les galeries no hi va gairebé ningú. L’aurèola elitista i classista d’aquests espais fa desdir el ciutadà de creuar la porta. Doncs cal anar-lo a buscar a fora. És el que fa la cinquena edició d’aquest esdeveniment –que promou l’associació de galeries d’art contemporani Art Barcelona– amb instal·lacions a l’espai públic.

El programa Composicions és l’aposta per superar aquesta barrera psicològica que està debilitant tant el sector galerístic. Amb Juan Canela de comissari, les galeries colonitzaran el passatge de les Manufactures amb un projecte de Felipe Mujica; el monument a Colom, intervingut per Daniela Ortiz; el Club Natació de Barcelona, amb un projecte de Marc Vives, i diversos carrers de l’Eixample i Ciutat Vella per on es durà a terme una performance itinerant d’Erick Beltrán. Fora de la capital, el pont d’en Jordà de l’Hospitalet de Llobregat es mutarà amb l’art de Mercedes Mangrané.

Un exèrcit d’esquers perquè la gent piqui i vagi a descobrir la rica oferta cultural que allotgen les galeries. Pel Barcelona Gallery Weekend, fan un esforç extra els 27 espais participants, la gran majoria, situats a Barcelona, però també a l’Hospitalet i a Santa Margarida i els Monjos. En les exposicions que han preparat amb cura llueixen obres d’una setantena d’artistes locals i internacionals. La ruta es pot fer lliurement o guiada.

Les galeries no fan pagar entrada, però no viuen de l’aire, és clar. Se sostenen amb les vendes de les obres, i aquestes són ben minses els darrers temps. “Són moments crítics, tot i que hi ha alguns indicis de regeneració”, assegura la directora de l’esdeveniment, Susanna Corchia. Per revitalitzar el moribund mercat, la Barcelona Gallery Weekend impulsa un programa d’adquisicions: lliga prèviament amb institucions i empreses la compra d’obres a les galeries participants. Enguany són cinc les que s’hi han compromès. Un nombre més aviat modest. “Ens agradaria que fossin moltes més, però som conscients que estem fent una carrera de fons”, confessa Corchia.

Per estimular el col·leccionisme, especialment entre els joves, té la iniciativa Artévete, amb activitats especialment pensades per als nous compradors potencials. Sovint no és el preu sinó, una vegada més, la por i els prejudicis el que no els fa llançar-se a l’aventura de voler viure envoltats d’art.

I si tot i així al ciutadà li continua costant entrar a una galeria, també té l’opció de conèixer la feina que fan en una mostra a la casa Vicens, Escamas, que aplega una tria de peces de sis artistes distribuïdes a les estances d’aquest edifici de Gaudí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE