Llibres

Uns amics al Collell

El periodista Xavier Llopart publica el seu segon llibre juvenil, ‘L’Oreneta del Collell’, ambientat a la casa de colònies

El periodista Xavier Llopart (la Bisbal d’Empordà, 1968) ha publicat, recentment, la seva segona novel·la juvenil, L’Oreneta del Collell (Tartaruga Edicions), protagonitzada pel mateix grup d’amics que ja va viure unes quantes aventures en el seu debut en la ficció, L’Oreneta de Mont-Sacer (2015), que actualment ja va per la cinquena edició. Subtitulada Un estiu per no oblidar, aquella primera novel·la estava ambientada en un poble fictici, Mont-Sacer, inspirat en la Bisbal de Falset. De fet, estava inspirada per quatres persones reals, en concret el seu fill i els seus amics, un noi de Girona (Oriol), un de Barcelona (Quim) i dos del poble (Daniel i Paula), reflectits durant les seves petites aventures i descobertes al llarg dels estius passats a la Bisbal del Falset, amb la mateixa sensació de llibertat que Llopart, que viu a Girona des dels 12 anys, sentia quan passava els estius a Calonge, a casa dels avis. De fet, el seu interès pel món rural s’ha manifestat també en la seva activitat com a director de documentals i docusèries per a TV3 com ara A pagès i Rurals.

Ara, Llopart ha situat el grup d’amics del primer llibre en un nou escenari, l’antic col·legi –i santuari, seminari i presó– i ara casa de colònies del Collell, a Sant Ferriol, entre el Pla de l’Estany i la Garrotxa. Ell coneix molt bé la història del Collell, perquè s’encarrega del seu departament d’història i entre altres iniciatives, com ara la recent marxa basada en la novel·la Soldados de Salamina de Javier Cercas, també es dedica a recollir testimonis d’antics alumnes del centre, de què alguns també apareixen reflectits en aquest “llibre d’amistat i noves coneixences”.

En aquest llibre, subtitulat Unes colònies 10 i il·lustrat per Pau Morales, la colla protagonista, ampliada amb alguns nous fitxatges, va al Collell per participar en un campus de futbol i un camp de treball. Un cop allà, començaran a viure aventures imprevistes, com ara anar a la recerca de l’espasa d’or i diamants de Guillem Galceran de Cartellà, senyor del castell de Falgons conegut com el comte Despertaferro i que va ser cap dels almogàvers durant la conquesta del regne de Sicília, a finals del segle XIII.

I què és L’Oreneta? Aquí es veu la passió de Llopart pel seu ofici de periodista, una vocació que el persegueix des dels 11 anys, perquè L’Oreneta és el nom d’un petit diari amb notícies locals que elaboren els quatre amics protagonistes.

L’Oreneta del Collell, que es presentarà el divendres 8 de novembre a la llibreria Empúries de Girona amb una conversa entre l’autor i la llibretera, M. Carme Ferrer, està destinat a lectors que estudiïn entre 5è de primària i 2n d’ESO.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
novetat editorial

Josep Maria Sebastian: “Tots els crims són de proximitat... per a algú segur”

campdevànol
música

La cantant kurda Aynur Dogan encapçala el FIMPT de Vilanova i la Geltrú

vilanova i la geltrú
MÚSICA

La periodista empordanesa Georgina Arnau debuta en la música com Genna amb ‘El pacte’

castelló d'E.
art

El ‘Bestiari’ de Carlos Casas porta a Venècia sons i imatges d’onze parcs naturals catalans

venècia
Crítica

Quant n’hem d’aprendre!

música

Cala Vento guanya amb ‘Casa Linda’ els Premis Min al millor disc de rock i al millor disc de l’any

torroella / figueres
guardó

Raimon rebrà el Premi Prat de la Riba 2024 de l'IEC la diada de Sant Jordi

barcelona
Cultura

Mor Feliu Trujillo, prestigiós ceramista artístic d’Esparreguera

TEATRE

Gorina trasllada a ‘Ifigènia’ el dolor de totes les dones sacrificades

BARCELONA