Patrimoni

L’arqueta de Banyoles llueix dues figures més

Un nombrós públic va aprofitar la missa de Sant Martirià per contemplar la joia

Ara hi falten cinc peces

Potser no s’arribaran a localitzar mai totes 28, però tampoc no hi havia gaire ningú que confiés a recuperar-ne cap, i ja se n’han restituïdes 23. L’arqueta de Sant Martirià de Banyoles s’assembla cada vegada més a la peça espectacular que havia estat abans que el lladre d’obres d’art Erik el Belga la saquegés, el 12 de gener de 1980. Ahir va tornar a acollir les despulles de sant Martirià en el ritual que se celebra cada any durant l’ofici de festa major al monestir de Sant Esteve, i amb les últimes figures rescatades, santa Anna amb la Verge i el Nen i el sant Cristòfol amb el Nen, acabades de restaurar i encastades a la seva fornícula corresponent. Les dues peces, recuperades l’any passat a Londres i Brussel·les per Carles Mascort, l’advocat del bisbat que des del 2005 s’encarrega de seguir la pista d’aquest tresor per tot Europa, han estat restaurades per l’Institut de Patrimoni Cultural d’Espanya (IPCE), a petició de la direcció general de Belles Arts. L’operació ha tingut un cost de 4.000 euros, aportats pel Ministeri de Cultura, i ha consistit en la retirada de la sulfuració i la brutícia acumulades sobre els elements de plata, corregir les llacunes de color i aplicar una capa de protecció damunt les dues figures. La restitució de les peces a l’arqueta es va fer in situ, per una empresa especialitzada en la restauració d’orfebreria, a les dependències del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, amb la finalitat de minimitzar els riscos de manipulació i trasllat del conjunt i garantir l’estabilitat de la peça.

La intervenció s’ha aprofitat també per realitzar tasques de manteniment i conservació preventiva de l’arqueta, netejant àrees puntuals de sulfuració (ennegriment) de la plata sorgides pel desgast del vernís protector. De tota manera, els tècnics assenyalaven ahir mateix el bon estat que presenta aquesta joia de l’orfebreria gòtica elaborada al taller dels Artau al segle XV, gràcies a la vitrina protectora, de fabricació alemanya i altament sofisticada, que crea una atmosfera estanca que assegura els nivells d’humitat òptims per a la preservació tant de la fusta com de la plata.

Els feligresos que van assistir ahir a la missa de Sant Martirià, presidida per l’anterior bisbe, Carles Soler, en absència de Francesc Pardo, van poder complir amb el ritual d’apreciar de prop l’arqueta, un dels tresors del monestir, junt amb el retaule de la Mare de Déu de l’Escala, de Joan Antigó, l’orgue i, a un altre nivell, el Teló de les Ànimes de Manuel Pigem.

LA XIFRA

5
figures
falten encara per recuperar i completar les 28 peces sostretes de l’arqueta l’any 1980 per Erik el Belga.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor el filòsof i polític català Josep Maria Terricabras

Girona
Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA