Cinema

Dalmau, aparador d’il·lusions

El Museu del Cinema dedica una exposició a les il·lusions òptiques a través de la figura de Francesc Dalmau

Els barcelonins del segle XIX es meravellaven en traspassar el llindar de la seva botiga

Si a Barcelona es pot visitar La botiga dels horrors al teatre, a Girona des d’avui es pot admirar la botiga de les meravelles. El Museu del Cinema va inaugurar ahir l’exposició temporal Ooooh! Francesc Dalmau i l’art de les il·lusions òptiques (1839-1878), dedicada a la figura del que va ser el primer òptic modern de la ciutat de Barcelona. La seva botiga va esdevenir tota una referència en l’era del precinema, perquè no només venia ulleres i binocles, sinó perquè va incorporar una activitat ben popular a l’època: els espectacles òptics.

Fantasmagories, cosmorames, poliorames, quadres dissolvents, fotografies estereoscòpiques i, fins i tot, aparells de física recreativa que van animar durant molts anys les vesprades dels barcelonins que es congregaven a la botiga de Dalmau. El seu aparador es va convertir en punt de trobada indispensable dels amants de la ciència i de l’art que volien conèixer de primera mà les últimes novetats que arribaven d’Europa en el camp de les il·lusions òptiques.

El Museu del Cinema, a través d’aquesta mostra comissariada per Cèlia Cuenca, exposa per primera vegada peces inèdites de les col·leccions del museu gironí i amb la participació de diferents col·leccions i arxius catalans (MUHBA, RACAB, AHCB, Fundació Rocamora), per convidar els espectadors a endinsar-se a la botiga de l’òptic Francesc Dalmau per descobrir l’univers visual en què es devien immergir els nostres avantpassats del segle XIX. “Un univers ric i fascinant en recursos i formes expressives que estava revolucionant la manera de veure i de representar el món mig segle abans de l’arribada del cinema”, com destaca el director del museu, Jordi Pons.

A més dels objectes i documents exposats, destaca sobretot dues sèries de vistes òptiques que s’exposen per primera vegada i que han estat recentment restaurades: les de Viaje óptico por España (1846), d’Onofre Alsamora, a través de les quals els espectadors podien visitar llocs emblemàtics de Barcelona (com ara la catedral o el Liceu) amb tot detall i amb les quals s’aconseguien uns efectistes canvis en modificar-ne la il·luminació; i un conjunt de vistes translúcides amb imatges de ciutats italianes, indrets de París i d’altres llocs no identificats.

Dalmau va obrir la seva primera botiga el 1939 i ben aviat es va convertir en uns dels òptics amb més renom de la ciutat. Exposicions industrials, certàmens nacionals i fires internacionals lloaven els seus productes i recomanaven la seva qualitat. El 1843 va introduir els espectacles òptics en el seu negoci. Petits i grans, recullen les notícies i cròniques de l’època, quedaven meravellats en traspassar el llindar de la seva botiga.

L’exposició, que es podrà visitar fins al 26 d’abril del 2020, ha programat activitats complementàries com un espectacle de llanterna màgica per a un públic familiar (1 de novembre), una visita guiada amb la comissària Cèlia Cuenca (3 de novembre) i una conferència (30 de gener).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona