Arts escèniques

‘Francisquita’ mediàtica

Lluís Pasqual és el director de la nova coproducció del Liceu, la sarsuela Doña Francisquita. Aquesta versió prioritza els moments de cançó i de ball i n’exclou els diàlegs originals. A canvi, imagina que cada acte passa en una època diferent, del segle XX: en un estudi de gravació; en un estudi de televisió franquista (que rep indicacions d’un tal Fraga Iribarne), i en un assaig obert, en l’època contemporània. La producció s’estrena el 10 de novembre (fins al 17). El 12 de novembre, amb el suport de RTVE, es farà la primera retransmissió en directe d’una sarsuela a 170 sales de l’Estat espanyol i 46 escampades pel món.

Ha calgut esperar nou anys perquè tornés la sarsuela al Liceu. El 2010 es va representar aquest mateix títol. Ara, la versió és molt més innovadora, un mèrit que celebra el nou director artístic, Víctor García de Gomar, tot i el daltabaix per als puristes que va provocar el maig passat al Teatro de la Zarzuela de Madrid. De Gomar defensa que es proposi una versió moderna, una proposta més habitual en l’òpera però que costa fer-se en el món de la sarsuela. El director artístic no descarta programar sarsuela (en català o castellà) al Liceu, tot i que, per ara, no hi ha cap títol previst per als dos propers anys.

La cantant María José Moreno, que fa 20 anys que interpreta el paper de Doña Francisquita, admet que, sense els diàlegs, costa percebre que és ella “la que embolica la troca per conquerir el noi que volia”. Tot i així, li suposa un repte molt atractiu perquè en cada acte representa una actriu diferent que assumeix aquell rol. Celso Albelo debuta en el paper de l’estudiant Fernando. Per lligar la trama, Pasqual ha tingut la complicitat de l’actor Gonzalo de Castro. L’intèrpret popular per cinema i televisió ja va debutar fa 30 anys al Liceu en un Othello fent de guàrdia pretorià, amb la seva llança, deia ahir irònicament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA