Arts escèniques

Veus des de l’horror

Joaquim Armengol porta a La Planeta el testimoni colpidor del pitjor accident nuclear de la història amb ‘Carrer de Txernòbil’, inspirat en Svetlana Aleksiévitx

Evelyn Arévalo assumeix la veu de la vídua d’un bomber en un monòleg commovedor

La companyia Oblideu-vos de Nosaltres posa en escena avui (20.30 h) i demà (18 h) a La Planeta (12 euros) alguns dels testimonis transcrits per la premi Nobel Svetlana Aleksiévitx en el llibre La pregària de Txernòbil . Dirigida pel fins ara crític teatral gironí Joaquim Armengol, Carrer de Txernòbil se serveix d’unes veus que són, afirma, “un exemple d’amor tan grandiós i d’una transparència i intensitat tan commovedores, que el testimoni personal de la seva terrible experiència familiar a Txernòbil el veiem com un emblema universal de com sobreviure a l’horror”.

El muntatge, que forma part de la XXVII Proposta de Poesia, organitzada per la Llibreria 22 i La Planeta al voltant del Premi Just M. Casero, està interpretat per Evelyn Arévalo, que assumeix en forma de monòleg el relat de Liudmila Ignatenko, vídua d’un bomber que va morir en l’accident, i un Pep Tosar que dona veu, en off, a Nikolai, un personatge que posa en dubte la mirada apocalíptica que el món projecta sobre Txernòbil amb la seva elecció de viure dins el perímetre contaminat. Amb una posada en escena austera, que acosta l’espectador a la veritat del text, Carrer de Txernòbil torna al 26 d’abril de 1986, quan va explotar el reactor 4 i van haver de ser evacuades prop de 50.000 persones, a través d’un monòleg de bellesa colpidora: “Feia poc que ens havíem casat. Pels carrers encara anàvem agafats de la mà, fins i tot quan entràvem en una botiga. Sempre junts. Jo li deia: ‘t’estimo’. Però no sabia fins a quin punt me l’estimava. No en tenia la més petita idea…”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda