Altres

Feixista, populista, autoritari

El 5è Col·loqui Benjamin analitzarà el repte que planteja a les polítiques de memòria l’auge dels reaccionarismes

Els movi­ments neo­fei­xis­tes, con­si­de­rats un feno­men mar­gi­nal de nostàlgics més o menys vio­lents, no repre­sen­ten avui una amenaça tan greu per als drets fona­men­tals com la fil­tració, no sem­pre sub­til, del seu pen­sa­ment més coer­ci­tiu, reac­ci­o­nari i sim­plista en entorns supo­sa­da­ment democràtics. L’auge de les for­mes polítiques auto­ritàries, here­ves dels fei­xis­mes històrics i, en molts casos, dar­rera evo­lució del neo­li­be­ra­lisme més atroç, és cada vegada més notori arreu del pla­neta, des dels Estats Units de Trump fins a la Tur­quia d’Erdo­gan, pas­sant per les mane­res de gàngs­ter de Sal­vini a Itàlia, la supèrbia de Bol­so­naro al Bra­sil o la tes­tos­te­rona mili­ta­rit­zada que segrega Putin per man­te­nir l’hege­mo­nia a Rússia. No són casos excep­ci­o­nals, sinó quasi una nova tendència que ja no entén de velles dis­tin­ci­ons entre dreta i esquerra i que s’ha pro­pa­gat també a Espa­nya, Hon­gria, França, Àustria, Finlàndia, Síria, Veneçuela, l’Índia, Nica­ra­gua o, recent­ment, també al Líban i a Xile. El 5è Col·loqui Inter­na­ci­o­nal Wal­ter Ben­ja­min, orga­nit­zat pel Memo­rial Democràtic i la Càtedra Wal­ter Ben­ja­min de la Uni­ver­si­tat de Girona , abor­darà aquesta deriva pre­o­cu­pant del 27 al 30 de novem­bre en unes jor­na­des que tin­dran lloc entre Bar­ce­lona i Port­bou.

El món d’avui , títol d’un col·loqui que assu­meix la com­pleta liqui­dació d’aquell “món d’ahir” des­crit per Ste­fan Zweig, té com a objec­tiu deba­tre els con­cep­tes de fei­xisme, nou reac­ci­o­na­risme, auto­ri­ta­risme i popu­lisme, i pre­sen­tar a través de les inter­ven­ci­ons dels experts con­vi­dats diver­sos pro­jec­tes polítics que han adop­tat o estant adop­tant aquest tarannà. En la mateixa línia, també es pro­posa pen­sar el paper que han de jugar davant d’aquest feno­men els mit­jans de comu­ni­cació, les xar­xes soci­als, el sis­tema edu­ca­tiu i les ano­me­na­des “polítiques públi­ques de memòria”. De fet, una de les pre­gun­tes més relle­vants que volen posar sobre la taula els orga­nit­za­dors de la tro­bada és fins a quin punt els nous sis­te­mes d’auto­co­mu­ni­cació de mas­ses, amb el seu nar­ci­sisme voci­fe­rant, han con­tribuït a la pro­li­fe­ració d’unes opci­ons polítiques intran­si­gents i fana­tit­za­des. Enfront d’uns ide­a­ris que ame­na­cen les lli­ber­tats indi­vi­du­als i col·lec­ti­ves (i la democràcia mateixa), les ponències també s’inter­ro­ga­ran sobre la gestió de la memòria col·lec­tiva, en risc per­ma­nent d’usos par­ti­dis­tes, de mani­pu­lació i ter­gi­ver­sació.

Dona­te­lla Di Cesare, de la Sapi­enza de Roma, serà l’encar­re­gada d’inau­gu­rar el col·loqui, el dime­cres dia 27 de novem­bre a l’Audi­tori del Macba, amb la con­ferència L’ombra negra de la sobi­ra­nia. Naci­o­na­lis­mes xenòfobs i nous fei­xis­mes a l’Occi­dent del segle XXI. Les ses­si­ons es repren­dran l’endemà, també al Macba, amb les apor­ta­ci­ons de Maxi­mi­li­ano Fuen­tes, que abor­darà el sor­gi­ment dels movi­ments pro­to­fei­xis­tes en El món d’ahir; Carme Moli­nero i António Costa Pino, que trac­ta­ran els fei­xis­mes espa­nyol i por­tuguès, i Xavier Casals, amb una anàlisi de l’extrema dreta a Espa­nya des del 1975. La jor­nada es tan­carà amb dues tau­les rodo­nes, una sobre La política en l’era de l’auto­co­mu­ni­cació de mas­ses, mode­rada per Ramon Pelli­cer, i una altra sobre el des­a­fi­a­ment popu­lista qua­ranta anys després de la Tran­sició, que con­duirà Ricard Conesa. En la sessió del dia 29, Joan Maria Tho­mas par­larà dels fei­xis­mes entre 1922 i 1945; Èric Fas­sin, de popu­lisme, neo­fei­xisme i neo­li­be­ra­lisme, i José María Las­sa­lle, de Noves experiències reac­cionàries. Hi haurà també dues tau­les rodo­nes, en aquest cas sobre patri­moni memo­rial i gestió de la memòria, conduïdes per Sílvia Mari­mon i Josep M. Muñoz. La jor­nada la tan­carà Josep Ramo­neda amb la con­ferència De fei­xis­tes a reac­ci­o­na­ris. El col·loqui es tras­lla­darà dis­sabte 30 a Port­bou, amb la tra­di­ci­o­nal ruta des de Banyuls i el lliu­ra­ment del IV Premi Inter­na­ci­o­nal Wal­ter Ben­ja­min d’assaig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.