Art

La porta de l’exili

La Catalunya del Nord homenatja els qui van haver de fugir amb una escultura d’Emili Armengol

La peça s’instal·la prop del que va ser el camp de refugiats del Barcarès

L’escultor Emili Armengol (Barcelona, 1943) és un creador que té escampades per tot el territori escultures monumentals. Seva és la Porta dels Països Catalans, a Salses. Portes que no són per tancar sinó per donar la benvinguda.

La darrera peça que ahir instal·lava l’escultor a la localitat nord-catalana del Bacarès és la Porta de la llibertat, que té un caràcter de camí a la llibertat, que és el que esperen trobar-hi els refugiats que travessaven la frontera quan les tropes republicanes ja s’havien retut. “La porta que tants i tants exiliats republicans van passar per les platges del Barcarès fugint del feixisme que havia guanyat la Guerra Civil a Espanya”, explica Armengol

“L’escultura és un encàrrec de l’Ajuntament del Barcarès, que va fer un concurs per fer l’obra però que no en va quedar massa satisfet, i aleshores algú va pensar en mi perquè ja havia fet la Porta del Països Catalans, molt aprop d’aquest indret”, explica Armengol. Es tracta de la commemoració dels 80 anys de la retirada.

L’estructura principal de l’escultura ja ha estat instal·lada. Es tracta d’una porta estreta “per significar el sacrifici de tots aquells que per defensar les seves idees van deixar enrere tot el que tenien”. I alta, “com a símbol de l’esperança de trobar, en un país d’acolliment, la possibilitat de refer les seves vides”.

Es tracta d’una construcció de ferro, “un material sobri, dur, auster, com van ser els inicis dels refugiats, que allunyats de les seves casas vam haver d’arrelar en un nou país”, explica el creador.

Per acabar de completar la peça dimarts Armengol caminarà descalç per un camí de formigó per sota la porta acompanyat d’altres adults i de mainada, perquè un cop se sequi quedi constància d’uns peus nus, “el que representa que els que fugien no tenien res”. La peça esta situada en una gran rotonda on hi havia el camp de refugiats en què recloïen als exiliats. La inauguració de la peça tindrà lloc el dia 30 a les 11 hores del matí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda