Art

El Macba creix al Raval

El museu s’ampliarà en un espai veí a canvi de cedir la Capella al nou CAP

L’espai que guanyarà, davant del Convent dels Àngels, hauria d’estar el 2022

Acord unànime en un litigi que planava fa més d’un any obertament entre el consorci del Macba (Museu d’Art Contemporani de Barcelona) i el Departament de Salut. Ahir es va presentar un projecte que deixa contents a tots. El Macba renunciarà a la cessió municipal de la capella de la Misericòrdia perquè s’hi pugui instal·lar el nou centre d’atenció primària (CAP) del Raval Nord (que buscava nou emplaçament des de fa més d’una dècada) i, a canvi, podrà disposar d’un espai que l’Ajuntament ha ofert per desplaçar-hi la seva col·lecció i poder-la exhibir, sense moure’s de la plaça dels Àngels. La nova construcció estarà situada just davant del Convent dels Àngels.

Ahir es va donar a conèixer aquesta resolució després d’una reunió del consell general de l’equipament museístic. El projecte s’emmarca en el Pla Estratègic Macba 2022. “És un acord que ens satisfà a tots”, va destacar la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga. Mentrestant, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, considerava que el fet que el CAP s’ubiqui a la capella de la Misericòrdia i que el Macba s’ampliï a la plaça és “un bon exemple de diàleg i interlocució entre administracions”. Vilallonga subratllava que, amb aquest acord, “hi guanya la cultura de Catalunya i la que representa el Macba”. La consellera admetia, però, que l’acord “no ha estat fàcil; ha estat un debat encès entre les diferents administracions i amb el veïnat”.

El director del Macba, Ferran Barenblit, celebrava la nova ubicació, que amplia de 2.000 a 2.800 metres quadrats la disponibilitat del museu i “permetrà una reorganització dels espais molt ambiciosa”. Ara es preveu que tot aquest espai sigui expositiu i el fons es reubicarà en algun altre espai del Macba a partir de la reorganització de l’equipament a l’entorn de la plaça dels Àngels.

La proposta arquitectònica requerirà un concurs públic que es convocarà a principis de l’any vinent. El calendari d’obres hauria d’acabar a finals del 2022, segons el gerent del Macba, Josep Maria Carreté. El consorci revertirà la cessió d’ús de la capella de la Misericòrdia a l’Ajuntament de Barcelona per a la construcció d’un nou centre d’atenció primària. “És un pla especial per un tema de volumetries i és més ràpid”, va dir Colau, que hi va afegir que “la qüestió urbanística és més senzilla en el cas del CAP que en el de la plaça”.

La decisió d’on s’havia de construir aquest nou centre d’atenció primària va quedar aparcada abans dels comicis municipals. La revocació de la concessió de la capella de la Misericòrdia per ampliar el Macba va quedar paralitzada després que el govern municipal la retirés del ple el maig passat, pel poc suport que tenia entre els grups, i així poder-la tornar a votar en futurs plens. Tot i que el Servei Català de la Salut (CatSalut) havia assegurat, al mes de novembre, que el solar de la Misericòrdia era el “darrer tren” per al CAP i, fins i tot, que es tractava d’un ultimàtum, les dificultats per cedir aquest espai van portar a plantejar una ubicació alternativa, just a tocar del museu, al carrer de Ferlandina.És l’espai conegut com el ’cub’. Una opció que finalment s’ha descartat. De fet, la ubicació del CAP Raval Nord al ’cub’, l’espai a tocar del MACBA, no acabava de convèncer a l’Ajuntament de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona