Llibres

Mot: univers creatiu

Tracy Chevalier, Rodrigo Fresán, Jordi Lara, Perejaume, Heather Rose, Irene Solà, Manuel Baixauli i Alicia Kopf són els primers noms del festival de literatura

El Mot tindrà lloc del 26 al 28 de març a Girona i del 2 al 4 d’abril a Olot

El Mot, com va destacar molt bé una de les seves co-directores, Glòria Granell, comença molt abans i s’acaba molt després. Abans, perquè ja es confecciona la temàtica vertebral i es comencen a cridar les primeres figures que parlaran sobre el tema elegit; després, perquè partir que conclou són molts els espectadors que comencen a llegir els llibres dels autors presents. Un any més, i ja en són set, el novembre ha servit per fer la primera presentació d’un festival literari plenament consolidat i estratègic que tot just pren forma de cara a l’any que ve, concretament del 26 al 28 de març a Girona i alguns dies després a Olot, del 2 al 4 d’abril.

Pel que fa a la temàtica, coincidint amb el nou comissariat a càrrec de la historiadora Glòria Bosch Mir, canvia de registre i s’enfoca als processos creatius de les diferents disciplines artístiques, perquè com a defensora d’establir connexions i de fugir de compartimentar Bosch aposta per una temàtica metaliterària però sobretot integradora, com té a veure amb qualsevol procés de creació. És així com es planteja com a integració de totes les arts que viuen i conflueixen en els llibres per explorar qüestions sobre la condició narrativa i la representació com un collage. I d’aquí el títol del Mot 2020 : Crear. Un collage creix amb les paraules.

Durant les dues setmanes que dura el festival hi participaran una quarantena d’autors convidats. Tant ells com les escenes i els personatges que apareixen als seus llibres “tenen com a eix de referència aquesta creació interdisciplinària que s’integra en l’escriptura”, destaca la comissària. En aquesta edició del Mot s’han convidat autors internacionals i nacionals que treballen des de diversos àmbits creatius i que conflueixen en la literatura. Els primers noms confirmats en l’àmbit internacional són Tracy Chevalier (l’autora del best-seller La jove de la perla), Rodrigo Fresán (La parte inventada)i Heather Rose (autora australiana amb obres com El museu de l’amor modern, que vindrà per primera vegada a Europa), i en el nacional, destaquen figures com les de Manuel Baixauli, la gironina Alicia Kopf, Jordi Lara, Irene Solà i l’artista polièdric i multidisciplinar Perejaume.

A la presentació, que va tenir lloc ahir a l’ajuntament de Girona, el director de la Institució de les lletres Catalanes, Oriol Ponsatí-Murlà, va voler felicitar la nova comissària per “l’atreviment necessari de transgredir els límits temàtics”, que no fa més que entendre millor una realitat “complexa”. Per la seva banda, tant el regidor de Cultura de Girona, Carles Ribas, com l’alcalde d’, Pep Berga, van voler remarcar l’èxit de la fórmula Mot, que es tradueix amb una molt bona sintonia entre els dos ajuntaments i els dos equips tècnics que organitzen el festival, Girona i Olot, “que actuen com un collage que compagina a la perfecció”, amb paraules de Ribas.

Entre les novetats anunciades hi ha que a Girona el Ver-Mot aquest any es farà a la Devesa i es transformarà l’espai de la biblioteca Carles Rahola per acostar-se al caliu de les presentacions olotines.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona