Cultura

Cultura protegirà el llegat del còmic

La recent compra d’originals, sobretot de l’underground català, per part d’entitats de fora de Catalunya va aixecar el crit d’alarma de la catàstrofe cultural que representaria la pèrdua del patrimoni d’originals d’historieta en un país que ha estat capdavanter en tot l’Estat de publicacions, creadors i indústria, i exportador de talent a tot el món.

En aquest sentit, fins ara treballaven la Biblioteca de Catalunya, recollint llegats de dibuixants del país, i el Museu d’Art de Catalunya, que ha fet entrar la contemporaneïtat de la historieta a les seves sales.

Però per sistematitzar aquesta tasca d’una manera completa i efectiva, la Generalitat de Catalunya, mitjançant la Direcció General de l Patrimoni Cultural, ha creat una comissió d’experts i de càrrecs del departament per establir uns criteris per fer viable l’objectiu.

Dimarts passat van tenir lloc la primera reunió, en què es va decidir formar uns grups de treball per establir criteris d’adquisició d’obra i per construir un relat de la història del còmic a Catalunya. Per part del departament, la comissió la formen: Elsa Ibar, directora de Patrimoni Cultural; Magda Gassó, cap de serveis de Museus; Eugènia Serra, directora de la Biblioteca de Catalunya; Pepe Serra, director de MNAC, i Txema Romero, director del Museu de Cerdanyola.

Per part dels experts, la comissió la integren el dibuixant Alfons López, l’historiadora d’art Roser Mesa, el president de l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya, Xavi Ramiro, la dibuixant i especialista en còmic femení Marika Vila, el filòleg Albert Rossich i els divulgadors de la historieta Juan Bofill, Antoni Guiral, Joaquim Noguero i Jaume Vidal, cap de Cultura d’El Punt Avui. L’àmbit d’actuació no serà estrictament el còmic, sinó també el de la il·lustració i l’humor gràfic.

Segons la proposta inicial, la col·lecció nacional del còmic que se’n derivi de futures accions “persegueix l’objectiu de preservar el patrimoni cultural català representatiu d’aquesta disciplina artística”. Això representarà que la col·lecció estarà “ a disposició del conjunt de museus i centres de custòdia patrimonial, a través de dipòsits i préstecs, per tal de donar-la a conèixer i contribuir a la dinamització de l’oferta expositiva i generar coneixement a la nostra societat”.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.