Cultura

La Via Augusta romana aflora a Badalona

La ciutat en museïtzarà un tram que té paviment del segle I aC

Una excavació en un solar on es faran pisos ha permès descobrir restes arqueològiques de fins al segle VI dC

Badalona podrà tenir el primer tram urbà museïtzat de la Via Augusta, la infraestructura viària que connectava les principals ciutats romanes, des de Cadis fins a Narbona, i que va facilitar la romanització de la península Ibèrica. L’excavació arqueològica en un solar on s’ha de fer un bloc de pisos ha permès localitzar un tram de 40 metres de la Via Augusta a la banda occidental del suburbium, fora muralles, de la ciutat romana de Baetulo i restes d’edificis de diferent tipologia que van des del segle I aC fins al segle VI dC i que permeten documentar l’ocupació del territori des de la fundació de Baetulo fins a l’antiguitat tardana, quan la ciutat vivia ja un moment de decadència.

L’entitat de les restes trobades ha fet que el promotor cedeixi un espai d’uns 180 m² perquè es museïtzi i pugui obrir-se als visitants quan es trobi el finançament necessari per fer els treballs de condicionament. S’hi podrà veure un tram d’uns 8 metres de llargada i 5,5 d’amplada de la Via Augusta amb el paviment original del segle I aC i, a tocar, les restes d’un edifici monumental del segle IV dC amb exedra, és a dir, amb un absis, que no se sap encara quins usos podria haver tingut. L’espai, situat a uns cinc metres per sota del nivell actual de carrer, s’incorporarà als espais arqueològics gestionats pel Museu de Badalona. El promotor de l’edifici BeCorp, que s’ha fet càrrec dels costos de l’excavació arqueològica, modificarà la planificació de les dues plantes d’aparcament subterrani per poder cedir l’espai.

Al mateix solar s’hi ha trobat un mausoleu funerari del segle IV dC amb tombes de diferents tipologies que contenien fins a catorze enterraments. Hi destaca la troballa en un mateix espai de les restes d’un home i una dona que han aparegut abraçats i amb un infant, i ara mateix s’estan estudiant juntament amb les altres restes humanes per poder determinar, si és possible, la causa de la seva mort. També ha aflorat l’estructura d’un taller metal·lúrgic amb una forja i un ustrinum, un recinte dedicat a la incineració funerària, tots dos del segle I aC.

L’arqueòloga del Museu de Badalona, Clara Forn, destaca la importància de l’edifici del segle IV, que es museïtzarà parcialment. “No està gaire ben conservat però la seva monumentalitat permet documentar l’existència de població d’entitat en un període del qual tenim molt poca informació”. El tram de Via Augusta excavat serveix per fixar la seva trajectòria a Badalona. En una excavació feta l’any 1936 s’havia trobat l’accés nord a la ciutat de Baetulo, però el d’ara serà l’únic tram visitable d’aquesta via de comunicació d’època romana. Barcelona està pendent de museïtzar un tram de Via Augusta descobert durant la remodelació del mercat de Sant Antoni.

Les peces de més entitat trobades durant l’excavació, entre altres un anell d’or, s’incorporaran a la col·lecció permanent del Museu de Badalona.

LA XIFRA

180
metres quadrats
tindrà l’espai museïtzat que es podrà visitar i permetrà veure com era la Via Augusta romana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.