Cultura

El Clos del Pastor, el recés de pau i dolcesa de Víctor Català

Els treballs de rehabilitació de l’antic Arxiu Víctor Català s’iniciaran durant el primer terç de l’any que ve

La museïtzació de l’espai, en mans de l’escalenca Rosa Ros

És un dels tres espais de l’Escala vinculats a Caterina Albert

La rehabilitació del Museu del Clos del Pastor, a l’Escala, serà un fet aquest 2020. D’aquí a poques setmanes, el concurs per adjudicar els treballs entrarà en fase de tramitació i, en qüestió de pocs mesos, ja hauran arrencat les obres. Aquest espai és de titularitat pública des de fa dos anys, quan l’hereu de l’escriptora el va cedir a l’Ajuntament. En una carta datada el gener del 1916, l’admiradora de Caterina Albert (Víctor Català) Antònia Bartomeu afirmava haver fet construir el mirador i els murs de pedra que formen el clos adjacent de la casa “com un recés de pau i dolcesa en aquells temps de guerra”. Bartomeu és precisament qui va cedir l’ús en vida a Víctor Català de la propietat del jardí del Clos del Pastor, espai que posteriorment li va deixar en herència (1934).

Fonts municipals anuncien ara que aquest gener hauria de començar el procés de licitació i que a l’estiu la instal·lació hauria d’estar a punt per donar cabuda a part de l’Arxiu Víctor Català. Es preveu que els treballs costin uns 130.000 euros i està calculat que s’allarguin poc més de tres mesos.

Paral·lelament a la posada a licitació de les obres, s’està treballant en la preparació de les tasques de museïtzació de l’espai. L’alcalde de l’Escala, Víctor Puga, explicava que aquesta feina anirà a càrrec de la directora artística escalenca Rosa Ros: “Li he fet l’encàrrec a ella perquè això ha de ser un espai molt ben tractat. És una persona molt preparada que coneix el vessant artístic de l’escriptora.” Ros ha estat premi Gaudí 2019 per la direcció artística de la pel·lícula El fotògraf de Mauthausen i, a més, va fer de pregonera en la Festa de l’Anxova.

El Clos del Pastor és un dels tres espais vinculats a Caterina Albert, juntament amb l’Alfolí de la Sal, a la segona planta, i la capella de Santa Reparada de Cinc Claus, que va ser propietat de l’escriptora durant anys. Puga remarca que la voluntat de l’Ajuntament és que el Clos del Pastor sigui “un centre de difusió” de l’obra de l’escriptora escalenca. “És un lloc ideal, perquè conserva l’essència del que era Caterina Albert. És, per a l’Escala, el lloc més singular que podem associar a Víctor Català.”

Es vol que la visita al Clos del Pastor es converteixi en imprescindible per entendre la figura de Víctor Català. “Serà un petit museu, amb un audiovisual que explicarà la trajectòria vital, intel·lectual i artística de l’escriptora, i l’espai exterior, el jardí, es destinarà a la celebració d’actes.”

El Clos del Pastor, situat al passeig Lluís Albert, es va construir el 1915 i està declarat bé cultural d’interès local (2007). A la finca, el nebot de l’escriptora, Lluís Albert i Rivas, hi va aixecar un edifici i hi va encabir el Museu Arxiu Víctor Català, on fins fa uns anys es podien veure dibuixos, escultures, pintures, primeres edicions de l’obra, reculls de premsa , epistolari i manuscrits de l’autora.

LA FRASE

32
anys.
Caterina Albert i Paradís va llegar el Clos del Pastor el 1934 i en va ser propietària fins a la seva mort, el 1966.
1915
Construcció. La finca Clos del Pastor va ser condicionada, amb la tanca exterior i tot, l’any 1915.
El Clos del Pastor és, per a l’Escala, el lloc més singular que podem associar a Víctor Català
Víctor Puga
ALCALDE DE L’ESCALA

El fons documental, inventariant-se i en restauració

L’hereu de Caterina Albert, Lluís Albert i Rius, va cedir a l’Ajuntament el Clos del Pastor per 375.000 euros i també el fons documental i artístic. Ara mateix, l’Ajuntament de l’Escala, que va assumir la responsabilitat de vetllar per la conservació, difusió i integritat del fons, té el suport de la Universitat de Girona, que és l’ens que fa la tasca de catalogació, conservació i difusió de l’obra.

L’alcalde de l’Escala, Víctor Puga, subratlla la feina que fa en aquest aspecte la càtedra Víctor Català, constituïda recentment i dirigida per la professora de la UdG Mita Casacuberta.

El material traspassat pel nebot de l’escriptora està en les mans necessàries per ser recuperat. Puga afirma que hi havia material que estava en molt mal estat i ara, amb l’ajuda del Departament de Béns Mobles de la Generalitat, s’està inventariant, catalogant i restaurant. “Quan tinguem tota la instal·lació [el Clos del Pastor] acabada, es decidirà quines són les peces que s’hi destinaran i quines es mantindran a la segona planta de l’Alfolí de la Sal.” Les més delicades segurament acabaran a l’Alfolí, un espai amb unes condicions de temperatura i humitat més controlades. “Les altres peces i reproduccions les podrem distribuir llavors entre els tres centres. Al Clos del Pastor, hi hauran de tenir una presència important peces singulars de pintura i de literatura per tal de fer la visita més atractiva.” La càtedra es va crear el maig passat, coincidint amb el 150è aniversari del naixement de l’escriptora.

Reparació, manteniment i una posada al dia a fons

Joan Puntí

Les obres de rehabilitació s’haurien d’allargar poc més de tres mesos i tindran un cost aproximat de 130.000 euros. La partida destinada a finançar-les va ser inclosa en el pressupost de l’Ajuntament de l’Escala per a l’any 2020. La restauració del Clos del Pastor afectarà tant els jardins com l’espai construït. A l’exterior, són diverses les tasques previstes. La més destacada és possiblement l’adequació dels bancs modernistes, una feina que, com que estan catalogats com a béns mobles, haurà de fer una empresa especialitzada.

Es volen refer diverses fissures en el morter i, en algunes de les parts més afectades, es reconstruirà l’element. S’han calculat fins i tot les branques que cal tallar en la vegetació més destacada, com els llorers. També s’hi instal·larà una nova pica de pedra artificial i es farà neteja i poda de tota la vegetació en general.

A la part sud del jardí, hi ha una escala de pedra que es bifurca en dues parts. A sota, al lateral est, s’hi habilitarà un servei per a minusvàlids. S’hi haurà d’eliminar un graó. La gran tasca de restauració es farà a la zona edificada, que es convertirà en arxiu.

Es tracta d’adaptar-la a la normativa fent reparacions i adequacions de la xarxa elèctrica. També s’hi farà arribar wifi i es climatitzarà el local, a banda de reparacions diverses de sanejament i fontaneria.

També es treballarà en la torre quadrada a la qual s’accedeix a través de l’escala del jardí. S’hi farà instal·lació interior i se’n sanejaran les parets i el sostre, on s’han detectat alguns despreniments i humitats. Es pintaran les obertures exteriors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.