Arts escèniques

Santos per a l’any nou

El Teatre Lliure inicia la tradició d’obrir l’any amb un concert escenificat

La BCN216, dirigida per Francesc Prat, recupera l’obra ‘Piturrino fa de músic’

David Albet, col·laborador habitual de Carles Santos (1940-2017) i director de la BCN216, ja li deia que l’única peça que es podria representar, quan ell ja no hi fos, seria el Piturrino fa de músic. Aquest és el títol, però, que ha triat el Teatre Lliure per iniciar (hi ha prevista funció per avui i demà a les 20 h, a la sala Fabià Puigserver) el que vol ser una tradició: obrir l’any amb un concert escenificat. Santos va estar vinculat al Teatre Lliure des dels inicis, el 1976, i, pràcticament coincidint amb Àlex Rigola de director, va ser artista resident al Lliure (2005-2012).

Per a la recuperació de Piturrino fa de músic s’ha comptat amb la direcció musical de Francesc Prat i Jordi Masó serà el que prendrà el paper de Santos al piano. Deia Albet que és l’única que es pot recuperar perquè, més enllà de ser la que s’adapta millor a un cànon de concert, hi ha totes les partitures de l’orquestra (11 músics a més del pianista). En molts dels treballs de Santos no hi havia una partitura per a cada corda, segons aclaria fa uns dies l’impulsor dels Artefactes musicals al Lliure (la marca amb què l’equip de Juan Carlos Martel vol recuperar la música escènica a la seva programació). I és que Albet recorda que Santos vibrava, sobretot, els dies de les gires, quan esperonava amb la màxima energia per fer concerts ben viscuts.

Santos va morir el 4 de desembre del 2017. Un mes i mig més tard, es va fer el primer concert homenatge al Lliure: Un Santos (sense en Santos). El març passat, el TNC va incloure l’acció musical Se’ns n’ha anat el Sant(os) al cel a partir de la música de l’artista de Vinaròs i amb la direcció escènica de l’àlter ego còmic de Xavier Albertí (Wanda Pitrowska). El darrer espectacle estrenat del músic va ser a la Tallers, compartit amb Jordi Oriol (Esquerdes Parracs Enderrocs, el maig del 2017). Ara, superada l’etapa d’homenatges per la seva mort, el Teatre Lliure el reivindica com a músic escènic inclassificable per al seu primer concert d’any nou.

LA DATA

05.03.19
El TNC
homenatja el músic: ‘Se’ns n’ha anat el Sant (os) al Cel’. El 13-1-18, el Lliure convocava els companys del músic a ‘Un Santos (sense en Santos).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà
Crítica
música

Blau de Colònia

GIRONA
calonge

L’Orquestra Di-versiones encapçala el cartell del tercer OncoMusic Fest

calonge

Llum verda a la nova biblioteca central pendent de trobar el finançament de 13,9 milions

SANT CUGAT DEL VALLÈS