Altres

No tot es redueix al patiment

L’Institut d’Estudis Nahmànides del Patronat Call de Girona i la Càtedra Ferrater Mora de pensament contemporani han organitzat un nou cicle de conferències que, amb el títol Judaismes: mirades heterodoxes, es proposa obrir la reflexió sobre les qüestions relatives a la identitat jueva (condicionades inevitablement per la Xoà) a unes perspectives que fins ara no han estat prou ateses. Tal com es raona en la presentació del programa, hi ha maneres diferents de viure la identitat, que en el cas dels jueus no sempre han estat acceptades per l’entorn ortodox. Al mateix temps, de cares enfora la percepció s’ha sostingut sobre determinats prejudicis que afavoreixen l’imaginari d’un judaisme tradicional i conservador, més que no pas el que puguin aportar opcions més aviat transgressores.

El cicle l’inaugura aquest dijous, 16 de gener, Maria Bohigas, responsable de Club Editor, que parlarà d’Auschwitz, Charlotte Delbo i la resiliència (18.30 h). Deportada política i supervivent d’Auschwitz, Delbo és una de les grans escriptores de l’experiència als camps de concentració, que va narrar en una trilogia traduïda recentment per Club Editor. Les següents sessions estaran dedicades a La provocació controvertida de Gertrude Stein, que detallarà M. Àngels Cabré (20 de febrer); a analitzar “les raons del rebuig” de Spinoza, amb Josep Olesti (19 de març); a aprofundir en el còmic Maus, d’Art Spiegelman, amb Lluïsa Faxedas (16 d’abril); a acostar-nos a “la qüestió jueva de Karl Marx”, amb José Manuel Bermudo (21 de maig), i a acompanyar Etty Hillesum en la seva descoberta de Déu als barracons, de la mà de Teresa Forcades (18 de juny).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda