Arts escèniques

Crítica

teatre

Saltar al buit... i volar

Era un treball de carrera fet amb els arreplegats (aquells que no van córrer per fer equip amb els amics de carrera). Aquella barreja ha resultat ser, probablement, l’èxit de la fórmula. Feísima enfermedad... va saltar al Versus i, arran de la llarga estada (avui inconcebible; més de dos mesos, asseguren), van crear companyia: La Calòrica. Ara, una dècada després, han tornat a repetir l’aventura, tensant el text, i sentint el buit per segona vegada: reprenen una peça que ha esdevingut mítica d’un grup que es reconeix per Fairfly i Els ocells, per exemple. Han agafat el cavall que deuria clamar Ricard III a canvi del seu regnat (o el de l’altiva i catòlica Isabel I), han saltat al buit i han vist que l’invent vola com en el primer dia. De fet, el públic ja s’entrega al seu talent des de la primera imatge de postal. La comunió és absoluta. Passin, i disfrutin-ho.

Al Versus, les bales de palla dominaven l’espai i el joc de transformar la cort dels Reis Catòlics en una cort de porcs ajudava a donar el contrast entre la corona ibèrica i la de Felip el Bell, vingut dels Països Baixos. Tot ben grotesc, amb una inquietant semblança a la veritat. Ara, la mida del llit és king size, hi ha un retaule que s’obre i enamora per la seva fatalitat còmica. La farsa va ràpida com un tret. L’ambició d’Isabel que el seu imperi governi el món a la manera que ella ha disposat es veu frustrada en el seu mateix llit de mort. Com més alt se situa la reina per apropar-se al seu ideal de corona (deixar-ho tot “atado y bien atado”), més alta és la seva hecatombe.Tots morirem igual. No hi haurà cap diferència encara que s’hagi escrit al testament l’ordre d’oficiar milers de misses per a l’ànima d’Isabel I. La sensació és que la rima forçada de fa 10 anys s’ha deixat en prosa. No decauen pas les floritures gòtiques lingüístiques. Les referències sobre el procés català (en 10 anys, l’obra ha esdevingut visionària) són nul·les. En tot cas, es manté la imatge d’un poder centralista (Castella) que només es preocupa per la seva unitat. I que practica casaments de conveniència per fer més forta la corona. Amb la intenció que la capital no es mogui de la seva Toledo.. Mentre ella cau, La Calòrica vola.

Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I
Companyia: La Calòrica
Dissabte, 11 de gener (fins al 31), al Lliure de Gràcia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona