Arts escèniques

Dones de ciència

La companyia Anna Roca fa un homenatge al paper silenciat de les científiques i a la ciència recreativa a l’obra ‘Valentina Quàntica’, que s’estrenarà demà a Olot

Anna Roca lamenta que hi hagi tantes dones anònimes en l’àmbit científic

La reivindicació del paper de les dones científiques, el costat recreatiu de la ciència i el canvi climàtic són els eixos centrals de la nova obra de l’actriu i directora de teatre Anna Roca , Valentina Quàntica, que es podrà veure per primera vegada aquest diumenge (17 h, 7 euros) al Teatre Principal d’Olot . L’estrena oficial tindrà lloc a la Mostra d’Igualada , el 29 de març, però demà se’n farà una mostra oberta i, al final de la representació, els espectadors podran intercanviar opinions amb la companyia per fer-hi aportacions.

Anna Roca, que és l’autora del text i que és la primera vegada que dirigeix un espectacle de la seva companyia, en què no fa d’actriu, explica que ha volgut fer un homenatge a les científiques i, a través d’elles, a les dones en general. Lamenta que hi hagi tantes dones anònimes en l’àmbit científic. “Em pregunto, fins i tot, qui ha descobert què. Qui sap si rere els científics a qui s’atribueixen les descobertes hi ha una dona al seu costat que és realment qui ho ha fet”, afirma, tot recordant que l’actriu de cine mut Hedy Lamar va ser una apassionada científica que va descobrir 50 anys abans del wifi com es podia establir una xarxa de telecomunicacions sense fils, el wifi.

Per altra banda, Roca explica que l’obra té l’objectiu també de transmetre als nens que la ciència és divertida. Per això, els actors –Anna Aumatell i Raül Martínez– duen a terme experiments científics sobre l’escenari i mantenen una relació molt especial amb un ordinador, que té vida pròpia. I, a més, i relacionat amb aquest aspecte, han activat un canal de Youtube que permet als espectadors de reproduir a casa seva aquests experiments. Anna Roca ha tingut l’assessorament científic de Joel Nadal a l’hora d’incorporar aquests experiments científics a l’obra. Els ha hagut de triar molt bé per adaptar-los a les característiques d’un escenari, quant a la seguretat d’actors i públic.

A part dels actors i d’ella mateixa, formen part d’aquest projecte, que voltarà per la resta del país i, posteriorment, de l’Estat: l’ajudant de direcció, Jordi Gilabert; el tècnic d’il·luminació i so, Agust Viladomat, l’escenògraf, Lluís Nadal, i la tècnica Belén Fernández. La música és de Marta Rius i el vestuari és de Nídia Tusal.

El dilluns, alumnes de les escoles d’Olot participaran en una altra sessió oberta i també hi haurà programadors, i prèviament ja han passat pel local d’assaig de Ca les Hermanes de Sant Feliu de Pallerols els de l’escola local.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda