Patrimoni

Nou vitrall de Masó

La Fundació Rafael Masó rep donacions de mobles, dibuixos, cartes i dissenys de l’arquitecte i adquireix un vitrall del qual es desconeixia l’existència

El vitrall el va dissenyar Masó el 1916 perquè fos subhastat per recollir fons per a la sala Athenea

La Fundació Rafael Masó continua engrandint el seu patrimoni gràcies a les donacions que rep. La més recent, una considerable col·lecció d’objectes dissenyats pel mateix Masó que enriquiran les seves col·leccions. Es tracta de mobles, dibuixos i altres dissenys, entre els quals destaca, per desconegut, un vitrall que la fundació ha pogut adquirir en una casa de subhastes.

Aquesta adquisició destaca artísticament per la figura d’un gall representat al bell mig de la peça, dissenyada segons la documentació el 1916. El vitrall fins ara era desconegut pels especialistes en l’obra de Masó i no va ser fins a la seva aparició a finals de l’any passat en una sala de subhastes de Barcelona que la fundació el va descobrir i el va poder adquirir, no sense confirmar-ne l’autoria i la procedència. L’obra la va dissenyar Masó precisament perquè fos subhastada a la Festa de l’Any Nou dels Artistes que es va fer el febrer de 1916 a la sala Athenea de Girona per recollir fons per a l’entitat. Juntament amb altres artistes, Masó va participar a la subhasta amb una sèrie de vitralls fabricats al prestigiós taller de vitralls artístics Rigalt & Granell de Barcelona, habituals col·laboradors seus.

Com afegeixen els responsables de la fundació, a més del vitrall, cal destacar la donació que ha fet la família Riera i Aragó, que inclou mobles dissenyats per Masó el 1913, a més de diferents cartes i dibuixos. Els mobles són un bufet i una taula per al menjador de la casa del seu cosí Xavier Aragó a Barcelona. La donació també inclou el dibuix original de Masó per al bufet, i un grup de quatre cartes manuscrites il·lustrades per Masó adreçades al seu cosí. Es dona la casualitat que des de 1925 aquests mobles s’havien traslladat a la casa de Xavier Aragó i Dolors Mitjans al barri de Sarrià, la torre Mitjans que va dissenyar Josep M. Pericas per al matrimoni i en la qual també va intervenir Masó, amic i col·laborador de Pericas.

Una relació estreta coneguda, i més ara, que s’ha rebut la donació d’un conjunt de 65 cartes de Rafel Masó a Josep M. Pericas, datades entre 1923 i 1927. Les cartes pertanyien a Josep M. Claparols Pericas i va ser amb motiu de l’exposició sobre Pericas que s’exposa actualment a la Casa Masó que el net de l’arquitecte va decidir fer-ne donació a l’arxiu de la fundació gironina. A les cartes es pot comprovar la relació d’amistat que es va establir entre dos dels màxims representants de l’arquitectura noucentista des que van compartir estudis a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona.

Per altra banda, Josep Fontanet, net de Masó, també ha donat el vestit que l’arquitecte va dissenyar el 1921 per al bateig de la seva primera filla, Rosa Masó Bru, que posteriorment van vestir els altres sis fills als seus respectius batejos.

Això, a més d’un centenar de gravats i altres documents impresos dissenyats per l’il·lustrador i gravador Ricard Giralt-Miracle (1911-1994) al llarg de la seva carrera, en aquest cas donats pel crític d’art Daniel Giralt-Miracle, que enriquiran la biblioteca especialitzada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona