Música

La música dels capitells

Sant Pere de Galligants i la Catedral de Girona, escenaris d’un concert itinerant

S’inclou dins l’exposició ‘Despertant instruments adormits’, de la Casa de Cultura

El musicòleg i intèrpret especialitzat en el repertori trobadoresc Antoni Madueño conduirà dissabte vinent i el del 14 de març un concert itinerant de música medieval pel recinte de Sant Pere de Galligants i la Catedral de Girona. Es tracta d’una activitat programada en el marc de l’exposició Despertant instruments adormits, que es pot visitar al primer pis de la Casa de Cultura i està inscrita dins el projecte europeu del mateix nom, patrocinat per la Unesco, amb l’objectiu de divulgar la música i els instruments medievals a partir de la iconografia present a la portalada del monestir de Santa Maria de Ripoll.

En la seva adaptació per a Girona, tant l’exposició com les activitats paral·leles s’inspiren en els monuments romànics de la ciutat, en concret en les representacions de músics a capitells o mènsules de Sant Pere i la Catedral, o en les miniatures del Beatus, tots ells reproduïts pel mateix Madueño en les rèpliques que s’exposen a la Casa de Cultura. El concert itinerant, en el qual Antoni Madueño estarà acompanyat per Adrià Garcia, començarà a les 11 del matí al monestir de Sant Pere de Galligants, al claustre del qual hi ha un capitell adornat amb una escena que representa les temptacions mundanes per mitjà d’un grup de joglars, un dels quals sosté una fídula, antecessora del violí.

Tot seguit, músics i públic es desplaçaran fins a la catedral, on s’aniran aturant en les representacions al·lusives a la música medieval a diferents elements arquitectònics, des del claustre fins a la porta dels Apòstols, incloent-hi una parada davant el facsímil del Beatus per examinar una escena on apareixen els Ancians de l’Apocalipsi sostenint unes gigues o rabecs, un instrument de corda fregada d’origen oriental que està sent reconstruït en el taller demostració que Madueño desenvolupa de manera paral·lela a l’exposició de la Casa de Cultura. Al llarg del recorregut, que finalitzarà al soterrani de la seu, s’aniran interpretant peces de l’època, algunes de les quals es conserven als arxius gironins. El preu és de 3 euros, i les entrades es poden adquirir de manera anticipada des del web de ( www.casadecultura.cat ). El dia 12 de març, Madueño oferirà també una conferència sobre instruments medievals (19 h).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona