Altres

La cultura, en alerta

A Catalunya, el món cultural es resisteix a fer, de moment, cap moviment pel coronavirus, que ahir ja va fer ajornar el Festival de Màlaga i concerts a Madrid

Equipaments com ara el Liceu no alteraran l’activitat si no hi ha “indicació contrària”
Pearl Jam, Justin Bieber, BST i Green Day són alguns dels grups que han anul·lat gires

Cautela, en el món de la cultura, normalitat i cap moviment, pràcticament, fins que el govern no decreti mesures restrictives. Aquesta sembla ser, a Catalunya, la consigna de festivals, teatres, sales i museus davant l’amenaça del coronavirus, que, a escala internacional, tanmateix, ja fa dies que està provocant cancel·lacions d’esdeveniments de primer ordre (des de les fires del llibre de Londres, París, Bolonya i Leipzig fins als concerts que Madonna havia d’oferir aquesta setmana al Grand Rex de París, on les concentracions de més de mil persones en espais tancats, com a Madrid, estan prohibides) i que, ahir, va començar a provocar-ne a l’Estat espanyol: ajornament, a tres dies de la inauguració, del Festival de Cinema de Màlaga per “la incertesa que genera l’evolució del coronavirus”; anul·lació d’un concert d’Amaral al Wizink Center madrileny previst per dissabte de la setmana vinent, i tancament, finalment, decretat al vespre per l’Ajuntament, de tots els centres culturals, inclosos teatres i biblioteques, de la capital espanyola.

Diàleg directe

A Catalunya, les afectacions culturals no són inexistents, però, de moment, encara són relativament menors: menys visitants als museus (disminució, per exemple, d’un 20% de visitants al MNAC, segons fonts de la institució) i suspensió d’activitats com ara un concert adreçat a usuaris de residències de la tercera edat del Festival Internacional de Jazz; la celebració, prevista per a l’abril i ara ajornada fins a finals de setembre, del Vilapensa - Festival del Pensament del Penedès, i actuacions, en petites sales de Barcelona de músics nord-americans com ara Sam Lewis i Anamanaguchi. A ningú se li escapa, però, que les afectacions poden ser més grans a mesura que avancin els dies.

En un punt de mira força especial hi ha els festivals musicals amb més concurrència del país, entre els quals hi ha el Primavera Sound, el Sónar, el Rock Fest i el Cruïlla, que han vist com, aquest cap de setmana, queia la fira musical més important del món, el South by Southwest d’Austin (Texas), i també com publicacions com Billboard i Rolling Stone asseguraven que Coachella, el gran festival musical dels Estats Units, previst per a començaments d’abril, s’aguanta per un fil. En aquest sentit, segons revelava ahir l’Agència Catalana de Notícies, els responsables dels principals festivals catalans s’han reunit amb l’Agència de Salut Pública de Barcelona amb l’objectiu d’obrir una via de diàleg directe, tot i que, com fa també el Gran Teatre del Liceu, on la setmana vinent Katharina Wagner ha d’estrenar Lohengrin, no s’alterarà cap activitat mentre no hi hagi “cap indicació contrària”.

No són poques, tanmateix, les afectacions que ha tingut l’expansió de la Covid-19 en la indústria de la música en directe a escala mundial. Pearl Jam, ahir mateix, cancel·laven la gira nord-americana del seu nou disc, Gigaton, no sense abans criticar la mala gestió comunicativa que el govern de Donald Trump està fent d’aquest episodi. La de Pearl Jam, que tanmateix manté, almenys de moment, les dates europees, cap de les quals a l’Estat, s’afegeix a les suspensions ja anunciades de gires de Green Day, Justin Bieber i el grup coreà de k-pop BTS. Vells guerrers com ara Bob Dylan, que dijous anunciava una extensa gira mundial, i els Rolling Stones (l’irreductible guitarrista dels quals, Keith Richards, era assenyalat, en un munt de piulades de caire humorístic, com l’últim home a qui el coronavirus seria capaç de derrotar) no han alterat, almenys de moment, els seus periples.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda