Altres

Colau proposa mesures per evitar la desfeta cultural

Accions com aportar un milió d’euros per fer compra de llibres per a les biblioteques públiques o l’allargament del Grec per aixoplugar altres festivals suspesos formen part del paquet d’urgència

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va fer un pas ferm en defensa del sector cultural i va anunciar ahir, acompanyada de Joan Subirats, un seguit de mesures per donar suport a un àmbit que, a més de valor econòmic, té el de cohesionar el teixit social. Per contrarestar l’anunci, la consellera de Cultura, Mariàngels Vilallonga, va expressar a l’agència de notícies ACN la voluntat d’endegar una sèrie de mesures per donar suport a aquest sector “per arribar on no ho facin la Generalitat ni l’Estat”. La consellera no va especificar quines mesures, el que sí que va fer Colau, que va encapçalar el seu decàleg amb l’anunci de la concessió d’una subvenció d’un milió d’euros a estructures de base de l’àmbit barceloní com teatres de proximitat, espais de creació o cooperatives culturals. També es destinarà un milió d’euros per a adquisicions de llibres per a les biblioteques públiques de la ciutat. Aquest suport es canalitzarà per llibreries de Barcelona i distribuïdores i al seu efecte en el món editorial lògicament transcendira l’àmbit local de Barcelona.

L’alcaldessa va mostrar la seva voluntat i el seu desig que la cultura no “pateixi” com ho va fer durant la darrera crisi econòmica, i va dir que es té en compte la seva “rellevància” i que es prendran mesures per ajudar el sector. “Quan continguem el virus i comencem a recuperar la vida amb normalitat, que aquest sector es recuperi com abans millor, perquè també el necessitarem per poder sortir de la crisi”, va declarar l’alcaldessa.

Pel que fa al Grec, aquest festival d’estiu ampliarà les seves dates fins a l’agost per acollir espectacles anul·lats com el del festival de dansa La Quinzena Metropolitana. Els catxets dels grups que haguessin actuat s’avançaran com si s’hagués fet l’actuació.

La programació de Districte Cultural Expandit, que hauria de començar a finals d’abril, s’ampliarà si alguns dels esdeveniments han d’ajornar-se. Donat el cas també es podrien integrar en el Grec.

Pel que fa als festivals literaris com el de Món Llibre, al CCCB i al Macba, es reprograma i es farà el 20 i el 21 de juny. Colau va prometre a la Cambra del Llibre totes les facilitats per obtenir els permisos el dia que se celebri Sant Jordi i “la pacificació de carrers i avingudes de la ciutat en la data que finalment se celebri”. Pel que fa als grans esdeveniments i festivals de la ciutat, l’ICUB es coordinarà amb els organitzadors d’aquests actes per si cal reorganitzar el calendari i perquè tots es puguin fer.

En l’apartat de taxes i impostos, es reforçaran els fons destinats a la convocatòria per subvenció de l’IBI, de l’ICUB, per a entitats culturals obertes al públic, com ara sales de teatre, cinemes, espais de creació, comerç cultural i llibreries. També es crearà una línia de subvencions per finançar el 100% de les taxes per rodatges audiovisuals a la ciutat fins al 31 de desembre de 2020.

L’alcaldessa també es va referir a les peticions que faran en la línia de suport a la cultura a la Generalitat i l’Estat i va fer una crida a emprendre mesures fiscals i econòmiques que reverteixin en el sector. Colau va instar el govern a crear un espai de coordinació mentre duri la crisi per canalitzar conjuntament les mesures en l’àmbit de cultura que impliquin les dues institucions, i específicament a tancar un acord amb l’Institut Català de Finances (ICF) per tal d’obrir una línia de microcrèdits de fins a 20.000 euros, a interès molt baix o zero, per tal de poder atendre demandes i necessitats de petites i mitjanes empreses culturals, facilitant-ne els tràmits necessaris.

Demanda d’IVA zero

A l’Estat li va demanar que redueixi l’IVA cultural al tipus mínim establert del 0%, assimilant-lo al de l’àmbit educatiu, almenys fins al desembre del 2020, i que destini prioritàriament els 25 milions d’euros d’inversió previstos al conveni de bicapitalitat a “fer front al dèficit conjuntural que es produeixi als equipaments de capitalitat” durant aquesta crisi i a fer una aportació extraordinària dins el conjunt de mesures per donar suport al teixit cultural.

LA XIFRA

1
milió d’euros és la quantitat que l’Ajuntament de Barcelona destinarà a estructures culturals de base.

LA FRASE

Volem que quan continguem el virus i recuperem la normalitat, aquest sector es recuperi el més aviat possible
ADA COLAU


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona