Art

Els museus entren a casa per difondre els seus fons a través de la xarxa social

El d’Història de Girona aprofita la clausura per mostrar les peces de Santos Torroella

El dels Jueus proposa escoltar unes audioguies en clau femenina

El tancament dels museus ha deixat en l’aire no només les exposicions temporals que hi havia en curs, des de la important retrospectiva de Modest Urgell a l’MD’A fins a la magnífica selecció d’artistes de l’exili que presentaven conjuntament el Museu de l’Empordà i el Mume de la Jonquera, sinó que també ha suspès abruptament la possibilitat d’accedir a la riquesa de les seves col·leccions permanents. És un patrimoni que es dona massa per sabut i que poques vegades mereix l’atenció dels gironins, a menys que s’incorpori a projectes temàtics i parcials. L’enclaustrament forçós està sent una oportunitat per a aquestes peces, que molts museus estan aprofitant per divulgar a través de les xarxes socials. És el cas del Museu d’Història de Girona, que ha decidit presentar, a banda d’una visita virtual a les seves instal·lacions, alguns dels tresors de la col·lecció Santos Torroella en petites dosis, començant per una pintura d’Emili Grau Sala (Barcelona, 1911-1975), Angelita a Cadaqués, que encomana l’alegria de viure, tan necessària, com assegura la directora del museu, Sílvia Planas, per “afrontar amb optimisme aquests dies de confinament” ( www.girona.cat/museuhistoria/cat/novetats ). La pàgina del Museu d’Història dels Jueus de Girona també permet alleujar l’aïllament amb un recorregut per les diverses sales tot escoltant unes audioguies que procuren el plaer afegit de tornar a sentir la veu hipnòtica de l’actriu Cristina Cervià. La narració, concebuda per l’escriptora i documentalista Cristina Masanés i la mateixa Sílvia Planas, ajuda a redescobrir el Call amb perspectiva de gènere ( https://www.girona.cat/call/audioguies/player/index.php ).

Altres museus estan aquests dies molt més actius a les xarxes per revalorar els seus fons, com ara el Museu de l’Empordà, que actualitza diàriament el seu mur a Facebook per donar a conèixer algunes de les obres que formen part de l’exposició temporal Art i exili, com ara una formidable vista de Girona de 1958 pintada per Avel·lí Artís-Gener, o per proposar una visita virtual a la mostra Els Dalí de Figueres, presentada ara fa dos anys a la sala temporal ( www.facebook.com/museuemporda ).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen